hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Indul a HumanE-AI-Net

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatóinak részvételével kezdte meg munkáját a HumanE-AI-Net európai mesterséges intelligencia kiválósági hálózat.

A 12 tagállam 35 intézményéből álló HumanE-AI-Net kiválósági hálózat mesterséges intelligenciával foglalkozó európai kutatóközpontokat, egyetemeket és ipari szereplőket tömörít a DFKI német mesterséges intelligencia kutatóintézet vezetésével. A HumanE-AI-Net célkitűzése speciálisan európai feltételekre és igényekre szabott, emberközpontú, társadalmilag felelős és ugyanakkor a globális tudományos és technológiai fejlődés élvonalába tartozó, versenyképes mesterséges intelligencia fejlesztése, közli az ELTE.

A HumanE-AI-Net kutatói hálózat a szemünk előtt zajló technológiai áttörés kutatás-fejlesztési bázisának kiszélesítésével robusztus, megbízható mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztéséhez járul hozzá, amelyek képesek az emberekkel a megfelelő interakcióra komplex társadalmi körülmények között. Technológiai fókuszában a gépi tanulás, érvelés és tervezés, multimodális érzékelés és modellezés, számítógépes látás, beszédfelismerés, ember-gép együttműködés és interakció áll.

Az induló kutatási együttműködés az új technológiai eredményeket tágabb társadalmi, etikai kontextusba helyezve nagy hangsúlyt fektet az embert segítő, támogató, az emberrel együttműködő mesterséges intelligencia koncepciójára. Tevékenységének fontos irányát jelenti a mesterséges intelligencia megbízhatósága, a gépek által hozott döntések magyarázhatósága, a felhasználói bizalom felkeltése, a felelős mesterséges intelligencia jogi és etikai alapjai. Ezen felül ösztönözni kívánja az innovációs ökoszisztémák fejlesztését, valamint a kutatói mobilitást és szakemberek képzését a mesterséges intelligencia területén.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tervezett kutatások támogatják az orvosok és egészségügyi dolgozók munkáját a szélesebb körben kiterjesztett intelligencia (augmented intelligence) segítségével a diagnózis felállításában, a terápia és utánkövetés esetében, illetve monitorozást és aktív segítségnyújtást céloznak. Alkalmazási területek a pszichiátria területén elsősorban a poszttraumás stressz szindróma, depresszió és autizmus, míg a radiológia esetében az orvosi képalkotó eljárásokkal kapott leletek kiértékelése. A kép-, beszéd- és videóelemzésből származó nagy mennyiségű adat gépi feldolgozása, valamint a gépi javaslattétel kiszélesíti az orvosok lehetőségeit a legmegfelelőbb döntések meghozatalában.

Az ELTE részvételét az Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszéke koordinálja a Természettudományi Kar Fizikai és Matematikai Intézetének részvételével. Az Informatikai Karon a Mesterséges Intelligencia Tanszék mellett több másik tanszék is részt vesz a munkában az interakció összetett szoftverigénye és az orvosi minőségellenőrzési követelmények miatt. A Természettudományi Karon a Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék és a Matematikai Intézet Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja az ezirányú alap- és alkalmazott kutatási tevékenységben szerzett tapasztalataival és kimagasló eredményeivel támogatja a munkát.

A Horizon 2020 európai kutatási program keretében létrejövő kiválósági központban való magyar részvétellel jelentősen bővül az ELTE kutatóinak lehetősége, hogy vezető európai egyetemekkel és ipari szereplőkkel együttműködésben szerepet vállaljanak az EU mesterséges intelligencia stratégiájának megvalósításában, a mesterséges intelligencia európai arculatának megteremtésében.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!