hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Import-marihuánával nyitottak a héten a cseh patikák

Törvényesen is hozzáférhetővé váltak hétfőtől a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban – tudatta az MTI.

A Mladá Fronta Dnes című napilap korábban azt írta, hogy egy adagnyi "kender" ára 1200 korona (mintegy 13 500 forint) körül lesz. Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána-alapú gyógyszerek árát a betegbiztosító pénztárak egyelőre nem fogják téríteni. Az egészségbiztosítók álláspontja szerint a marihuána nem tekinthető gyógyszernek. Számos civil szervezet és a minisztérium is azonban más véleményen vannak, s tárgyalásokat kezdeményeztek a biztosítókkal.

A marihuána-alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni. A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.

Miután Csehországban még senki sem gyárt ilyen gyógyszereket, először külföldről behozott marihuána-alapú orvosságok kerülnek a gyógyszertárakba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink