hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Implantológus a számítógép előtt

Fogpótlás szkennerrel, fényképezőgéppel és szoftverrel

Az utóbbi években rohamosan nőtt a betegek érdeklődése a mind jobb minőségű fogpótlások iránt. Implantátumok nélkül ez gyakran megoldhatatlan lenne. Ezúttal egy olyan új módszert ismertetünk, amellyel az esztétikus helyreállítás könnyebbé és tervezhetőbbé válik.

Az elmúlt tizenöt évben a fogászati implantológia ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. Kikristályosodott, milyen forma és felületkezelés segíti elő leginkább a beültetett anyagok rögzülését. Nem is olyan régen az volt a cél, hogy a kivehető fogpótlásokat implantátumokkal rögzítsék. Ez esetben még a fogsor lemeze közvetítette a rágóerőt az állcsontra. Ma már megvalósítható a tisztán az implantátumokon, illetve a beültetett protézisen és a saját fogakon nyugvó híd elkészítése is. Így feleslegessé válik a fogsor alaplemeze, hiszen a rágóerőt az implantátumok, valamint a saját fogak közvetítik az állcsontra.

Az így lehorgonyzott fogpótlások esetében már nem az implantátumok rögzülése vagy funkcionális tartóssága a fő kérdés, újabbak viszont felmerülnek.

Sok beteg egy, esetleg két fog hiányát szeretné implantátummal pótoltatni. Ez érthető, hiszen egy hagyományos híd készítéséhez sajnálják „feláldozni” az ép vagy minimális ellátást igénylő szomszédos fogakat. Gyakori kérés például a felső premoláris pótlása, ami nagy kihívást jelent, hiszen törekednünk kell a szimmetrikus fog- és lágyrészkontúr tökéletes helyreállítására. Egy határozottabb mosoly esetén azonnal látható az orvosi beavatkozás esetleges kudarca.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Borzási Imre György
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés