hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Immunometabolism

Hamarosan új orvosi ág születik: az anyagcserével összefüggő immunbetegségek, illetve a rendellenes immunműködés következtében kialakuló anyagcsere-betegségek tudománya – mondja Diane Mathis, a Nature Medicine legutóbbi számában megjelent, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz és a szervezet egészére kiterjedő gyulladás kapcsolatával foglalkozó négy cikk egyikének szerzője.
  A tanulmányok feltárják, hogy a szabályozó T-sejtek nemcsak azt akadályozzák meg, hogy a patogének hatására aktiválódó T-sejtek a saját szövetek ellen forduljanak, de a zsírszövet makrofágjait is kontroll alatt tartják. Elhízott és inzulinrezisztens személyek zsírszövetében alig található szabályozó T-sejt és túl sok a makrofág. Az ilyen betegekre valószínűleg jellemző egy harmadikfajta gyulladásos sejt, a masztocita (hízósejt) rendellenessége is: az egérkísérletek tanúsága szerint az elhízott és cukorbeteg állatok tünetei drámai módon csökkennek, ha az allergia kezelésére használatos hízósejt-stabilizáló készítményt kapnak.
  A közelmúltban az is felmerült (The Lancet, Oliver Jones és Julian Griffin), hogy a nem obez diabéteszesek esetében a betegséget kiváltó egyik ok a környezetszennyezés, a zsírszövetben felhalmozódó klórtartalmú szerves növényvédőszerek által kiváltott gyulladás lehet. Azok a személyek, akik vékonyak, de a vérükben magas a növényvédőszerek koncentrációja, veszélyeztetettebbek a diabétesz kialakulása szempontjából, mint azok az elhízottak, akikben e klórtartalmú vegyületek szintje alacsony.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés