hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Ikerkutatások: a genetikai szabályozás szerepét vizsgálják

Svájci és brit kutatók a genetikai szabályozás szerepét vizsgálják a betegségek kialakulásában ikrek bevonásával – közölte a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

Ha két ember pontosan ugyanazt a gént hordozza, akkor is különbségek bukkanhatnak fel náluk a különféle betegségek megjelenésében. Ennek oka a génszabályozásban rejlik.

A sejtjeinkben dől el, hogy egy adott gén pontosan hol, mikor és milyen mértékben fejeződik ki, vagyis termelődik-e az általa kódolt fehérje, és ha igen, akkor mennyi.

A Genfi Egyetem munkatársainak vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport az emberi genom azon részeit kívánja feltérképezni, amelyek részt vesznek a génszabályozásban. Munkájukhoz a szakemberek több mint 800 egypetéjű és kétpetéjű ikerpártól gyűjtöttek szövetmintákat, összesen három típusút: zsírszövetet, bőrt és a vér sejtjeit.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban most közzétett tanulmányukban 358 olyan génváltozatot írtak le a kutatók, amelyek szerepet játszanak bizonyos betegségek későbbi kialakulásában azáltal, hogy a szabályozott gén a szükségesnél jobban vagy éppen kevésbé fejeződik ki, az általa termelt fehérjéből több vagy kevesebb van a kelleténél.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink