hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Így változik jövőre az egészségbiztosítás adózása

Jövőre lényegesen átalakul a munkáltató által önkéntes kölcsönös egészség pénztárba fizetett tagdíj hozzájárulás adókötelezettsége, írja a Növekedés.hu.

Lényegesen átalakul a munkáltató által önkéntes kölcsönös egészség pénztárba fizetett tagdíj hozzájárulás adókötelezettsége – hívta fel a Növekedés.hu figyelmét a Saldo Zrt. Adótanácsadó Igazgatóság igazgatója. Mint Kökényesiné Pintér Ilona  elmondta, a hozzájárulás kedvező adózása megszűnik, a munkáltató által a tag javára átutalt teljes összege munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül jövőre.

A munkáltatónak a korábbi 40,71 százalék helyett 21 százalék közterhet kell befizetnie. A munkavállalónak pedig a bruttó munkáltatói juttatásra vetítve 33,5 százalék közterhet kell befizetnie, amit a munkáltatónak kell levonnia és a levonást követően utalja a nettó összeget a pénztárba.

Tekintettel arra, hogy a munkáltatói tagdíj hozzájárulás a munkabérrel azonosan fog adózni, az átutalt összeg adózott jövedelemnek minősül majd. Ennek következtében a munkavállaló a munkáltatói hozzájárulás pénztárba utalt nettó összegének 20 százalékáról rendelkezhet (kedvezményt vehet igénybe) az önkéntes pénztári befizetésre vonatkozó 150.000 Ft-os kereten belül.  Meg kell jegyezni, hogy a munkáltatói egészségpénztári tagdíj hozzájárulás adókötelezettségének átalakítása után is e juttatási forma lényegesen kevesebb közteher fizetési kötelezettséget eredményez, köszönve mindezt a 20 százalék kedvezménynek.

Az önkéntes kölcsönös egészségbiztosítás előnye, hogy a magánszemély egyéni számláján lévő összeg erejéig kiegészítő egészségbiztosítási és életmódjavító szolgáltatások vehetőek igénybe. Fontos tudni, hogy a kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások igénybe vétele adómentes, ugyanakkor az életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások adókötelesek. A kiegészítő egészségpénztári szolgáltatásba tartozik többek között:

– Egészségügyi ellátások: például a fogászat, belgyógyászat, szemészet, bőrgyógyászat, szülészet, nőgyógyászat illetve a szűrővizsgálatok (melyek ellenértéke után további 10 százalékos prevenicós kedvezmény vehető igénybe).

– Gyógyszerek: Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő gyógyszerek, immunbiológiai készítmények, tápszerek, homeopátiás készítmények, gyógyvíz, gyógyiszap, egészségügyi hatóság által engedélyezett csecsemő- és betegápolási cikkek, gyógyvíz, gyógyiszap, valamint OGYI engedéllyel rendelkező termékek.

– Életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások közé tartoznak például: a természetgyógyászat területén a hagyományos kínai orvoslás, neurálterápia, alternatív fizioterápia, bioenergetika, kineziológia.

Az üzleti betegségbiztosítás esetében is fontos változás lesz jövőre, ugyanis a munkáltató által fizetett betegségbiztosítás adómentessége 2019-től megszűnik.

2018. december 31-éig az egészségbiztosítás ugyanis magánszemélyenként a minimálbér 30 százalékáig minden hónapban adómentesen adható, így tehát sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak ezen összegig nem keletkezik közteher fizetési kötelezettsége. A jövő évtől a munkáltató által fizetett egészségbiztosítás, a kedvezményezett magánszemély munkaviszonyából származó jövedelme.

E juttatás, illetve befizetés után a személyi jövedelemadó rendszerében semmilyen kedvezményt nem lehet érvényesíteni – szemben az egészségpénztári tagdíj hozzájárulással – épp annyi közteher fizetési kötelezettség keletkezik e juttatás esetén, mint a bér esetében.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink