Így kerülhető el a tavaszi fáradtság
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot.
A jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban – javasolja Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki egy 3 napos mintaétrendet is ajánl az egyetem portálján.
Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek. Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.