Így esznek a magyarok
Hazánkban csökkent az egy főre jutó szeszfogyasztás, húsból viszont több fogy. Az élelmiszermérleget a Napi.hu elemezte.
Pár napja jelent meg a KSH legfrissebb élelmiszermérlege, amely megmutatja, hogy egy-egy ember mennyi húst, kenyeret, halat eszik, valamint mennyi alkoholt fogyaszt. Az adatokat a Napi.hu közölte.
Az új adatsor szerint szeszfogyasztásban javult a helyzet 2015-ben: 100 százalékos alkoholban számolva 9,2 liter jutott egy főre, ami alig marad el a 2014-es 9,3 litertől, de számottevő csökkenést jelent 2000-es évek első felében mért 11 literhez képest.
Egy-egy ember átlagosan évente 667 kilogramm élelmiszert fogyasztott el, ami 2014-hez képest 20 kilós növekedést, de elmarad a 2000-ben mért több mint 700 kiló feletti fogyasztástól. Látványosan nőtt a húsfogyasztás többéves távlatban: 2015-ben egy főre közel 64 kiló hús jutott, szemben a 2010-es 57 kilóval.
Látványosan nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is: 2015-ben több mint 202 kiló volt az átlag, ami 22 kilós növekedést jelent a 2010-es szinthez viszonyítva, ugyanakkor visszaesést jelent a 2000-ben mért közel 220 kilóhoz képest.