2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Ígéretes gyógyszercélpont az Alzheimer-kór ellen

Egy amerikai kutatócsoport egy új peptid antagonista alkalmazásával állati modelleken sikeresen csökkentette az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok lerakódását az agyban, közli a PharmaOnline.

A University of South Florida kutatócsoportja a Biological Psychiatry folyóiratban számolt be arról, hogy a 6KApoEp peptid antagonista alkalmazásával csökkent az agyban lerakódott béta-amiloid plakkok száma állati modellszervezetekben.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Darrell Sawmiller et al, A Novel Apolipoprotein E Antagonist Functionally Blocks Apolipoprotein E Interaction With N-terminal Amyloid Precursor Protein, Reduces β-Amyloid-Associated Pathology, and Improves Cognition, Biological Psychiatry (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az apolipoprotein E (apoE) az Alzheimer-kór kialakulásának egy jelentős genetikai kockázati tényezője, ám mindezidáig potenciális gyógyszercélpontként nem került a vizsgálatok középpontjába. A Dél-Floridai Egyetem kutatói azonban megfigyelték, hogy egy új apoE antagonista képes blokkolni az apoE interakcióját az N-terminális amiloid prekurzor proteinnel (APP).

Állati modellszervezetekben történő alkalmazás során a 6KApoEp sikeresen csökkentette az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok és tau protein patológiás akkumulációját, valamint javította az egerek tanulási képességeit és memóriáját. Ebben a vizsgálatban is olyan genetikailag módosított egereket használtak a kutatók, melyek az Alzheimer-kór tüneteit reprodukálták. Korábban már számos anti-amiloid terápiát vizsgáltak a béta-amiloid plakkok akkumulációjának megakadályozására, ám a kutatók most azt találták, hogy az apoE és az N-terminális APP fizikai interakciójának blokkolása sikeres betegségmódosító terápiás stratégia lehet a demencia leggyakrabban jelentkező formája ellen.

A preklinikai vizsgálat eredményeit májusban publikálta a Biological Psychiatry folyóirat. A szerzők úgy nyilatkoztak, hogy eredetileg az apoE és az APP közötti patológiás jellegű interakcióról szerettek volna többet megtudni, ám a vizsgálat közben egy olyan apoE származékra bukkantak, amely hatásosnak bizonyult a kísérleti állatok strukturális és funkcionális neuropatológiai rendellenességeinek modulálásában.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.