hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ígéretes gyógyszer veserákban

A pazopanib nevű gyógyszer az előrehaladott vesesejtes rák (RCC) növekedését 54 százalékkal lassította a Journal of Clinical Oncology-ban publikált egyik közlemény szerint, amelyről a Science Daily is beszámolt.
„Az előrehaladott vesesejtes rák, a veserákok egyik típusa,  ma is nagyon nehezen kezelhető betegség, de az elmúlt évben több bíztató fejlemény történt. Ezek egyike a pazopanib hatásának kimutatása, amelynek a rákos sejtekben több támadáspontja is van” mondta dr. Cora N. Sternberg, a kutatás vezetője, a római  San Camillo és Forlanini Kórház onkológus osztályvezetője.
 
A fázis 3 vizsgálatba bevontak 233, korábban kezeletlen, lokálisan előrehaladott vagy metasztázist adó veserákos beteget, valamint 202 olyan veserákos beteget, akiket korábban interleukinnal vagy interferonnal kezeltek. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották, s az egyik pazopanibot, a másik placebót kapott.
 
Az erdmények szerint a betegség további előrehaladása kevesebb, mint feleannyi idő alatt következett be a placebót kapó betegekben, mint a pazopanibbal kezeltekben (4,2 hónap, illetve 9,2 hónap). A legdrámaibb a korábban kezeletlen betegekben volt a hatás: a betegség progressziója a pazopanibbal kezelt páciensekben csak 11,1 hónap múlva, a placebót kapó betegekben már 2,8 hónap múlva bekövetkezett. A vizsgálat most is folyik: azt akarják meghatározni, hogy hogyan befolyásolja a pazopanib a teljes túlélést.
 
Gondot jelent azonban, hogy a pazopanibnak sok mellékhatása van. A leggyakoribbak: a hasmenés (52 százalék), a magas vérnyomás (40 százalék), a hajszínváltozás (38 százalék), a hányinger (26 százalék), a fogyás (22 százalék) és a hányás (21 százalék).
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés