hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Igazolásban nincs egyetértés

A Magyar Nemzet szerint nem tartja indokoltnak a kormány a szülői igazolásokra vonatkozó szabályok átírását, mert hozzájuk nem érkezett panasz.

Nem tartja indokoltnak a szabályok megváltoztatását a kormány, hiszen panasz vagy negatív tartalmú visszajelzés eddig nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy a szülők a legtöbb iskolában csak három napot igazolhatnak a gyereknek – derült ki Rétvári Bence Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselőnek (MSZP) adott írásbeli válaszából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt közölte: a hatályos előírások beváltak, és megfelelő jogi keretet nyújtanak a rugalmas, az adott iskola helyi sajátosságait figyelembe vevő szabályozáshoz.

Homlokegyenest más véleményen van a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete. Póta György elnök szerint ugyanis lényegesen jobb volna, ha a jelenlegi három helyett legalább tizenöt napot igazolhatna a szülő. A szakember szerint erre azért van szükség, mert – főleg a kisebb gyerekek esetében – igen gyakran előfordul, hogy nem súlyos beteg, csak egy kicsit köhög, esetleg kisebb hasmenése van. Ezekkel nem feltétlenül kellene orvoshoz menni, de az igazolás miatt jelenleg mégis el kell cipelni a gyereket a rendelőbe, ahol viszont a többi pácienstől komolyabb betegséggel is megfertőződhet. Póta György hangsúlyozta: nagyobb kompetenciát kellene adni a szülőknek. Az egyesület már két éve javasolta a minisztériumnak, hogy 15 napra emelje a szülők által igazolható napok számát, de érdemi választ azóta sem kaptak. Remélik, talán most lesz valami változás.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium leköszönő, politikai pályára lépő igazgatója – aki egyben osztályfőnök – arról beszélt a Magyar Nemzetnek: ha a szülők hamis igazolásokkal próbálják gyermekük távollétét igazolni, az bűncselekménynek számít. Ehelyett ha a család nem elégedett az igazolható időmennyiséggel, érdemes a szülői munkaközösséghez fordulni, amely kezdeményezheti a házirend módosítását. Arra a helyzetre sincsen konkrét szabályozás, amikor egy orvos szülő a saját gyermekének ír igazolást. Előfordult, hogy egy sebészorvos szülő igazolt a gyermekének vírusos torokgyulladást. Az esettel kapcsolatban a tankerületi központ állásfoglalása az volt, hogy az iskolának el kell fogadnia mint hatósági igazolást.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink