hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

IBD világnap: honlap indul a betegeknek

Több ezren szenvednek a gyulladásos bélbetegségtől, a világnap célja, hogy a közösség elfogadja az érintetteket.

Gyulladásos bélbetegségként, vagy más néven IBD-ként (Inflammatory Bowel Disease) ismerjük a bélrendszer krónikus gyulladásával járó kórképeket: a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladást. Hazánkban közel 45 ezer embert érintenek ezek a kórképek, amiknek közös jellemzőjük, hogy élethosszig tartó, gyógyíthatatlan, ugyanakkor jól kezelhető állapotok.

Az első tünetek általában fiatal felnőttkorban jelentkeznek. Bár a betegség idején panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja.

Az IBD kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de bizonyos örökletes sajátságok esetén kockázata emelkedik, megjelenéséhez pedig egyéb tényezők – gyakran említik a gyomor- bélrendszeri fertőzéseket, a helytelen táplálkozást, a dohányzást, és a stresszt – is szükségesek. Megfelelő terápia mellett akár tünet- és panaszmentesség is elérhető, így a betegek az egészségesekkel megegyező életminőségben élhetnek és dolgozhatnak.

Az IBD világnapja alkalmából indult el egy új, tartalmilag átfogó online felület az IBDoktor.hu.

Az oldal célja, hogy segítse a betegeket a kezdeti bizonytalanságban, a gyulladásos bélbetegségek megértésében, illetve támogatást nyújtson a mindennapi életükben.

Az IBDoktor.hu tartalmai között megtalálhatók a betegséggel, annak diagnózisával és kezelésével kapcsolatos információk, csakúgy, mint az érzelmi támogatás, jogi, diétás vagy mozgással kapcsolatos tanácsok.

Az oldal tartalmait szakorvosok írták és/vagy lektorálták, hitelességét a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság szakmai háttere biztosítja.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés