hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hova fordulhatunk, ha fogyatékos gyermekünk született?

Magyarországon a Kézenfogva Alapítvány működteti az egyetlen kiterjedt, folyamatosan frissülő információs szolgálatot, amely értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak jelent segítséget.

Szinte nincs olyan állapotos nő, akinek ne suhant volna át az agyán: mi lesz, ha gyermeke valamilyen fogyatékossággal születik. Az egyre fejlődő diagnosztikának köszönhetően sok fogyatékossági típus már az anyaméhben kiszűrhető, de számos komplikáció léphet fel a szülés során is (pl. oxigénhiányos állapot), és vannak olyan fogyatékossági típusok, amik csak kisgyermekkorban diagnosztizálhatók először (pl. autizmus).

A kétségbeesett szülők első és legfontosabb problémája az információhiány.

  • Kihez fordulhatok?
  • Hol találok megfelelő, szakmai segítséget?
  • Van a lakóhelyemhez közel speciális fejlesztő központ?
  • Milyen segélyre, kedvezményekre, szolgáltatásra vagyok jogosult?

Az országban a Kézenfogva Alapítvány működteti az egyetlen kiterjedt, folyamatosan frissülő információs szolgálatot, amely elsősorban az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak jelent óriási segítséget.

Az infószolgálat 1993 óta működik, kezdetben csak telefonon volt elérhető, 2004 óta már egy jól kereshető, online adatbázis is rendelkezésre áll: http://kezenfogva.hu/Adatbazis/

Jelenleg 744 intézménynek 2360 szolgáltatási egysége található az adatbázisban, amely folyamatosan frissül. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés