hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hormonpótlás és Alzheimer-rizikó

A hosszabb ideig hormonpótló terápiában részesülő nőknél kis mértékben emelkedik az Alzheimer-kór rizikója, írja a PharmaOnline.

A klimax sok nő számára nehezen viselhető panaszokkal társul. A hőhullámok, a hüvelyszárazság és az egyéb tünetek kezelésében igazoltan hatásosnak bizonyul a menopauzális hormonterápia. A Helsinki Egyetem kutatói mintegy 170 000 klimaktériumon már átesett finn nő esetében vizsgálták azt, hogy a menopauzális hormonterápia miként befolyásolja az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát, írja a PharmaOnline.

9-17 százalékos relatív rizikó-növekedés

A vizsgálatba 84 739 Alzheimer-kóros nőt, illetve – kontrollként – 84 739 nem Alzheimer-kóros időskorú nőt vontak be. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az orális menopauzális hormonterápia kis mértékben (OR: 1,07-1,19; 95 százalék CI) ugyan, de emeli az Alzheimer-kór kialakulásának az abszolút rizikóját.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A számítások alapján az orálisan adagolt hormonok hatására – a menopauzális hormonterápiában nem részesülő nőkkel összehasonlítva – 10 000 nő (70 és 80 év közötti) közül 9–18 esetében jelenik meg az Alzheimer-kór.

A 10 évnél hosszabb hormonterápia növeli a legjobban az Alzheimer-rizikót

A fokozott Alzheimer-rizikó elsősorban akkor mutatható ki, ha a hormonok szedése hosszú időn keresztül, több mint 10 éven át történik. A hormonkészítmények összetételét illetően – az Alzheimer-rizikó vonatkozásában – nem mutatható ki különbség a tisztán ösztrogént, illetve az ösztrogént és progesztogén komponenst kombináltan tartalmazó gyógyszerek között. Megjegyzendő, hogy a vaginálisan alkalmazott hormonkezelés nem vezetett az Alzheimer-kór rizikójának emelkedéséhez (OR: 0,99; 0,96-1,01 95 százalék CI). Továbbá, az életkor, amikor a hormonterápiát elkezdték, sem volt befolyással az Alzheimer-demencia kockázatára.

Egy „kontra” érv

A citált finn eredmények egy megfigyeléses vizsgálatból születtek, amik nem szolgálnak az ok-okozati kapcsolat igazolására. Ennek ellenére a közlemény szerzői lényegesnek tartják azt, hogy a menopauzális hormonterápia megkezdésekor, amikor a „pró” és „kontra” érveket ismertetik a nőkkel, említsék meg a nőknek az Alzheimer-rizikó fokozódásának az esélyét is.

Az USA-beli nőgyógyászok megjegyzik a finn közlemény kapcsán, hogy a fiatalabb korú nőket, akik csak rövidebb időn keresztül részesülnek menopauzális hormonpótló terápiában, nem szabad, hogy nyugtalanítsák az enyhén emelkedett Alzheimer-rizikóra vonatkozó fenti eredmények.

(Forrás: BMJ)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés