Hogyan véd a vörösbor?
Brit kutatók azonosították vörösborokban azt a vegyületcsoportot, amely gátolja az atherosclerosis kialakulását az erekben. Összefüggést találtak a borok procianidintartalma és az életkor között.
A mérsékelt vörösborfogyasztást régóta kapcsolatba hozzák a szívkoszorúér- betegségek kockázatának csökkenésével, de nem volt egyértelmű, hogy mely vegyületeknek köszönhető az ereket védő hatás. A vörösbor polifenoljai a vérerek endotéliumfüggő kitágulását idézik elő, elnyomják az érösszehúzó hatású endothelin-1 (ET-1) peptid szintézisét.
A különböző borok változatos összetételben tartalmaznak erekre ható vegyületeket. A vörösbor polifenoljai flavonvázas vegyületek (például antocianidinek) és nem flavonvázas vegyületek, például resveratrol és galluszsav bonyolult keverékei. R. Corder és munkatársai, a William Harvey Research Institute (Barts) és a Queen Marys School of Medicine and Dentistry (London) kutatói endotélsejt-kultúrán vizsgálták a vörösbor erekre leginkább ható polifenoljait nagy teljesítményű folyadékkromatográffal és tömegspektroszkóppal. A legerősebb hatást az oligomer procianidinek (OPC) mutatták. Valamennyi bor esetében kimutatták a bor összpolifenol-, illetve OPC-tartalma és az ET-1-szintézis elnyomása közti összefüggést. A legtöbb polifenol (például antocianidinek, katechin, resveratrol) esetében azonban kiderült, borban előforduló mennyiségük elégtelen ahhoz, hogy hatást fejtsen ki az erekre.
Az OPC hatásosságának feltárása után vizsgálni kezdték a borok OPC-tartalma és a magas életkor közti összefüggést. A magas életkort az általános jó egészségi állapot jellemzőjének tekintették. Szardínia szigetén Nuoro tartomány lakossága kiemelkedően hosszú életű, különösen a férfiak. Francia statisztikusok korábban feltárták a szívkoszorúér-betegségek gyakoriságában jelentkező jelentős regionális eltéréseket. Az 1999-es népszámlálás adataiból kiolvasták, hogy az arányaiban legtöbb 75 évnél idősebb férfi a Pireneusokban, Gers megyében él. Nuoro és Gers borai négyszer nagyobb biológiai aktivitást, OPCtartalmat mutattak, mint az összehasonlításul választott ausztrál, francia, görög, olasz, spanyol, amerikai borok.
Az OPC vegyületek elsősorban a szőlő magjában fordulnak elő. A kész bor OPC-tartalmát nagyban befolyásolják a szőlőművelési, borkészítési technológiák. A délnyugat-franciaországi bor magas OPC-tartalma a hagyományos borkészítésnek köszönhető. Szerepe van a szőlő fajtájának is, az itt elterjedten, másutt viszont ritkán termesztett Tannat fajta különösen gazdag flavonvázas vegyületekben.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!