hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tudomány

Hogyan térülnek meg a kutatások?

Ki lesz a nyerő a K+F-piacon? A tudás- és kutatáspiaci helyzet feltérképezésére régiónkban is egyre több egyetem használja a Spotlight nevű high-tech mérőeszközt. 
Az alkalmazás arra is jó, hogy a kutatási potenciál keresői megtalálják az együttműködő egyetemi partnereket.

A temesvári egyetem már használja, a zágrábi még teszteli a stratégiai kutatáselemző rendszert. A Debreceni Egyetem, az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is vállalkozott az elemzőrendszer kipróbálására. Az alkalmazás lehetővé teszi a kutatások értékének mérését, segít a trendelemzésben, a lehetséges partnerek vagy versenytársak azonosításában, és megmutatja a legígéretesebb kutatási irányokat. A válság miatt csökkenő kutatási költségvetés esetén is növelhető a kutatások hatékonysága és eredményessége, ha az egyetemi döntéshozók rendszeresen felmérik a kutatások várható hasznát. A megjelent tudományos cikkek mérését célzó ún. impaktfaktor a stratégiai elemzéshez nem alkalmas, illetve sok egyéb adatra is szükség van.
 
A Spotlight stratégiai elemzőrendszerrel az Elsevier kilép a megszokott tudományos kiadói szerepköréből. A döntéshozók számára kifejlesztett high-tech segédeszköz mögött a Scopus adatbázis áll, 18 000 referált folyóirattal. A rendszer 80 000(!) kutatási témát tart nyilván, így nagyon összetett és finomra hangolt elemzési lehetőséget biztosít a kutatási területek erősségeinek és gyengeségeinek feltárásához.
 
A kutatási mellett a marketing és pr-szempont sem hanyagolható el: a kutatási kapacitást kereső vállalatok, partnerkereső egyetemek az alkalmazás segítségével azonosíthatják, kihez érdemes fordulniuk. Az egyetemeknek nem árt tehát tisztában lenniük azzal, hogy a lehetséges megrendelők mit is láthatnak egyes projektjeikről. Az igényekkel összhangban az Elsevier 2010 első negyedévében mutatja be az egyes országok kutatási kapacitásait összegző rendszerét. Így a nemzetközi befektetők számára iránytűként is használható lesz a rendszer.
 
Kompetenciatérképük tesztelésére eddig négy hazai egyetem vezetősége vállalkozott. Megtudhatják a Spotlight tudástérképe által, hogy az adott kutatási területen (klaszterben) kik a fő szereplők, mennyiben húzóágazat e terület, hogyan változott ez az elmúlt néhány évben, valamint hogy kik az adott kutatások legfontosabb kutatói. Így az eszköz az egyetem befektetési stratégiájának, kutatás-kontrollingjának, humánerőforrás-fejlesztésének és nemzetközi kooperációjának egyaránt fontos adatokkal szolgálhat. Az eszköz természetesen alkalmas a kutatók munkájának hiteles mérésére, visszacsatolására és nemzetközi összehasonlítására is.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink