hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hogyan lehet túlélni a mai napot?

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta, és péntek éjfélig meghosszabbította korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok feletti középérték valószínű, ami "fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében" - emelték ki.

A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén enyhül a kánikula.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11.00-15.00 óra között semmiképpen se tartózkodjanak a tűző napon, s védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője korábban az MTI-nek azt elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat - köztük a nagy bevásárlást – inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.

A szóvivő kiemelte: a nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Utóbbi ellen akár bevizezett sapka viselését javasolják. A napon való tartózkodás során magas faktorszámú bőrvédő készítmények használata is elengedhetetlen – tette hozzá.

Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot. Mint megjegyezte: a kisgyermekek teste könnyen lehűl, de könnyen fel is melegszik, így gyorsan súlyos hőkimerülés jelentkezhet náluk.

A szóvivő arra is kitért, hogy a nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Mint kifejtette: még klimatizált autókban is kisebb a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

A vízpartok veszélyeire is felhívta a figyelmet, kiemelte, hogy még a kerti medencéknél sem szabad egyedül hagyni kisgyermekeket. Szombaton például egy kerti medencébe esett kétéves kisfiúhoz riasztották őket, de szerencsére a kiérkező mentősöknek sikerült újraéleszteniük a gyermeket.

 

(forrás: MTI, met.hu, ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés