hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Hogyan alkoholizáljunk? 1./TOP50

Talán az égiek akarták, hogy idei legnépszerűbb cikkünk épp az alkoholfogyasztásról szóló legyen. Ennek megfelelően Szilveszter napján idézzük fel, hogy az ivászat egészségre gyakorolt hatása nemcsak az elfogyasztott mennyiségtől, hanem a fogyasztás "mintázatától" is függ. 

Vizsgálatukban John Cullen és munkatársai aterogén diétán (ez a nyugati civilizációban szokásos magas zsírtartalmú étrenddel ekvivalens) tartott egereket három csoportra osztottak: a kontroll csoport nem kapott alkoholt, a második csoport, amelyik a napi mérsékelt alkoholfogyasztást modellezte, a hét minden napján napi két italnak megfelelő alkoholmennyiséget kapott, a harmadik csoport pedig, amelyik a hétvégi tivornyázás hatását volt hivatva demonstrálni, heti két nap alatt hét italnak megfelelő alkoholmennyiséget kapott, a maradék öt napon pedig nem kapott alkoholt.

A napi mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztó csoport LDL („rossz koleszterin”) -szintje 40 százalékkal csökkent az alkoholt nem fogyasztó kontrollokhoz képest, míg a hétvégi nagyivóké 20 százalékkal nőtt – írtuk szeptemberi cikkünkben.

A teljes információt ide kattintva érheti el

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink