hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hogy áll az e-recept szabályozása?

Az e-recpet végrehajtási rendeleknek lassan meg kell jelenniük. Sajnos attól tartok, hogy alkotmánybírósági indítványt fogok tenni a nem támogatott gyógyszerek ügyében, és az önrendelkezéssel kapcsolatos hiányosságok miatt novemberben, írja Alexin Zoltán.

Az Országgyűlés 2017 júniusában fogadta el az e-recepttel kapcsolatos törvényi változtatásokat. A kapcsolódó végrehajtási rendelet tervezete június végén jelent meg a kormany.hu oldalon.

Úgy tűnik a zsarolás emlegetése az EESzT működésével kapcsolatban szíven ütötte a minisztériumot, ezért a törvény már úgy szól, hogy a beteg önként adhatja át a TAJ-kártyáját, hogy a gyógyszertárban rögzíthessék a vényének az adatait az EESzT-be. Azért, hogy az arrogáns felsőbbrendűségét az EMMI éreztesse a betegekkel, úgy változtatta meg a törvényt, hogy ha támogatás nélküli gyógyszert rendelnek elektronikus vényen az EESzT-vel, akkor arra eleve rá kelljen írni a TAJ-számot, az Alkotmánybíróság 29/2009. számú határozatával ellentétesen, és így ne kerüljön sor vitára a gyógyszertárban azon, hogy a beteg átadja-e a TAJ-kártyáját vagy sem. A változások nem léptek hatáyba azonnal, hanem majd csak 2017. november 1-től lesznek hatályosak, írja a tisztessegesadatkezeles.hu.

Ha véletlenül a valakinek támogatás nélküli gyógyszert írtak volna fel elektronikus vényre a pilot teszt során, az jogellenes adatkezelés volt, és eséllyel indíthat az illető kártérítési pert a ÁEEK ellen.

A novemberig hátralévő időben kell a végrehajtási rendeletet megalkotni a minisztériumnak. A rendelet tervezetek június 15-én jelentek meg a kormany.hu oldalon. A tervezethez küldtem be véleményt, amely elolvasható itt.

Az e-receptek ügyében nagyon aggasztó, hogy a törvény semmilyen önrendelkezési lehetőséget nem tartalmaz az EESzT-ben tárolt vényekre vonatkozóan. Jelenleg egyetlen betű sincs arról, hogy a beteg korlátozhatja-e az elektronikus vényekhez a hozzáférést és ezt hol és hogyan teheti meg. Ha a dokumentumtárbeli szabályok lesznek érvényesek, akkor az egyik legnagyobb probléma, hogy semmilyen időbeli korlátot nem lehet beállítani, és hogy a háziorvos által beküldött adatokra semmilyen megengedő vagy korlátozó szabályt nem lehet készíteni.

A teljes cikk

cimkék

hirdetés

Könyveink