Hódítanak a különleges élelmiszerek
A vásárlók ma már nem csak egészségügyi szempontok miatt választják a speciális étrendbe is beilleszthető, illetve a bio- és reformélelmiszereket. A Magyar Nemzet összeállítása.
Bár e téren egyre több a magyar beszállító, az árucikkek jelentős része még mindig Németországból vagy Olaszországból érkezik, írja a lap, amely annak járt utána, mennyire kaphatók a speciális étrendekhez szükséges élelmiszerek a magyarországi áruházláncokban.
Világszerte közel 70 millió embert, a magyar lakosságnak pedig 1-2 százalékát érinti a lisztérzékenység. Kevesen tudják, de a panaszokat okozó glutén nem csak a lisztekben fordul elő, miközben az egyetlen hatásos kezelési mód az egész életen át tartó gluténmentes diéta.
A laktózérzékenység többeket érint: úgy becsülik, világszerte a felnőtt népesség 75 százaléka nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában csupán 5, Dél-Európában viszont 71 százalék, egyes ázsiai és afrikai országokban pedig 90 százalék is lehet.