hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségpolitika

Hirtelen szívhalál: folytatódik a JESZ

Magyarországon évente mintegy huszonötezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Jelentős részük megfelelő segítségnyújtás, ellátás esetén megmenthető lenne.
Az életmentés érdekében Európában azt a célt tűzték ki, hogy mindenhova 15 percen belül kiérjen a mentő., de az is közismert, hogy ebben az esetben az első öt perc a meghatározó: ebben az „arany" öt percben lehet a hirtelen szívhalált visszafordítani, a szívet újraindítani. Ezt ismerték fel amikor a hangsúlyt az első öt perc kihasználására, a laikus életmentés fejlesztésére helyezték. Ebbe illeszkedik az Egészségügyi Minisztérium hirtelen szívhalált megelőző programja.

A program mottója: Te vagy JElen, te tudSZ segíteni (JESZ). A program célja az elsősegély elsajátításának népszerűsítése - mozgalommá szervezése, a civil szféra, a munkáltatók bevonása, társadalmi szerepvállalásuk erősítése.

A program első szakasza (JESZ I.) 2009. decemberében zárult. Célja e szemlélet, kultúra meghonosítása volt. A pályázat eredményeként 89 életmentő pont létesült, 826 tanár és 216 egyéb munkakörben dolgozó képzése valósult meg, akik a pályázat keretében közel 10.000 ember kiképzését vállalták.

A program folytatásaként az Egészségügyi Minisztérium újabb pályázatot hirdet a hirtelen szív­halál megelőzése érdekében. A JESZ II. fő célja a félautomata defibrillátorok telepítése olyan nyilvános helyekre, ahol sokan fordulnak meg, így oktatási-, kereskedelmi-, sport-, kulturális-, hitéleti intézmények, tömegközlekedési létesítmények stb. területén.

A pályázaton összesen 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni nyilvános helyeken, életmentésre alkalmas eszközök kihelyezésére. A pályázat eredményeként mintegy 100 db félautomata defibrillátor kerülhet elhelyezésre, emellett a program biztosítja az eszközök kezelésébe, felügyeletébe bevont személyek képzését, illetve a program minimum két éves fenntarthatóságát.

Egy pályázó az eszközkihelyezésre maximum 1 500 000 forint, vissza nem térítendő támogatást nyerhet el. Pályázhatnak a Magyarország területén nyilvántartásba vett jogi személyek, azok a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amely folyamatosan vagy időszakosan jelentős számú személy egyidejű jelenléte, részvétele mellett folyik.

A pályázatok beérkezésének határideje 2010. január 22. Bővebb információ a www.eum.hu és a www.eski.hu oldalakról letölthető.


medicalonline

cimkék

Könyveink