hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Hiányzó kooperáció

Nem monitorozzák az USAban a második generációs antipszichotikumokat szedők vércukor- és lipidszintjét az államilag finanszírozott ellátásban, a Medicaidben. Az Archives of General Psychiatry januári számában megjelent tanulmány szerint 2003 óta, amióta a betegtájékoztatón kötelező feltüntetni, hogy a második generációs antipszichotikumok növelik a magas vércukorszint és a diabétesz kockázatát, az orvosok inkább az alacsonyabb rizikójú szereket írják fel pácienseiknek, vagy elhagyják a gyógyszeres kezelést, de nem növekedett a vércukor- és vérzsír- ellenőrzések száma (csak a betegek 27, illetve 10 százalékában tesztelték a vérértékeket).
  A cikk szerzői megjegyzik: a felmérések azt mutatják, hogy a pszichiáterek tisztában vannak a szóban forgó szerek metabolikus hatásaival, a körzeti orvosok azonban, akik általában elrendelik a laboratóriumi vizsgálatokat, valószínűleg nem.
  Összeállításunkban a 11–15. oldalon a pszichiátria olyan határterületi kérdéseivel is foglalkozunk, amelyek a többi szakterületet művelők érdeklődését is felkelthetik: szóba kerül egyebek mellett a politika és az (ideg)tudomány kapcsolata, a szabad akarat, az alvajárás és a tudatos álmodás, illetve a neuroprotekció legújabb lehetőségei.


A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés