hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Hiányzik az országos mentálhigiénés program

Továbbra sincs semmiféle nemzetstratégia az öngyilkosság-prevencióra, nincs országos mentálhigiénés, a lelki egészség védelmét szolgáló program – írja a Magyar Nemzet.

Bár az elmúlt közel harminc évben magyarországon megfeleződött az öngyilkosságok aránya, ám még 2012-ben is 25 öngyilkosság jutott százezer emberre, ennél egyedül Litvániának vannak elkeserítőbb adatai. Ennek ellenére továbbra sincs semmiféle nemzetstratégia a prevencióra, nincs országos mentálhigiénés, a lelki egészség védelmét szolgáló program, bár ennek kialakítását a WHO is szorgalmazta, javaslatcsomagot is összeállítottak a témában – nyilatkozta a lapnak Lehóczky Pál pszichiáter, a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi elnöke. Szerinte javítani kellene a szakemberhez fordulások arányát, mert a mentális zavarokkal küzdők több mint 50 százaléka nem jut segítséghez. A kezeletlen depressziósok között pedig magas az öngyilkossági arány.

Zonda Tamás neurológus, pszichiáter és elismert öngyilkosság-kutató is hasonló nézeteket vall, szerinte a legnagyobb öngyilkossági arány a 75 év felettieknél jellemző, de a 45–55 év közötti férfiak esetében is kiemelkedő ez a szám. Az esetek 60 százalékában van szó valamiféle mentális problémáról. Úgy vélte, némi fenntartással kell kezelni a WHO ismertetett adatait, az országok ugyanis gyakran összevissza közlik az eredményeiket, ezért nem feltétlenül megbízhatók a számok. Az azonban vitathatatlan, hogy hazánk az előfordulások tekintetében a lista előkelő helyén szerepel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa szerint kismértékben csökkent az öngyilkosságok száma 2012 óta, akkor 2350 ilyen esetet dokumentáltak, míg 2013-ban ez a szám 2093, 2014-ben pedig 1927 volt. Tavaly a KSH adatai alapján 1870 ember oltotta ki életét önkezével. Magyarországon egyébként 2000 és 2013 között 34 százalékkal csökkent az öngyilkosságot elkövetők aránya, bár nemzetközi viszonylatban még így is kiugróan magas az arányszám.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink