2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hétfőtől új szabályok vannak Budapesten (is)

Hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás – emlékeztetett Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Hétfőn (vasárnap éjjel nulla órától) Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás – emlékeztetett Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője. Mint jelezte, a fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai lesznek érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók. A fővárosban is megmarad, hogy a 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban; a piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet az önkormányzatok döntése alapján – a fővárosban ez a kerületek hatásköre.

Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban. A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük.

A strandok a szabadtéri fürdőkhöz, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkertekhez hasonlóan, nyitva tarthatnak. A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodniuk. Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók. Vidéken június 1-jétől lehet legfeljebb 200 fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban vagy éttermekben is.

Vendégek vacsoráznak a nyíregyházi Hotel Pangeában 2020. május 16-án. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán vidéken egyes szálláshelyek már fogadhatnak vendégeket (MTI/Balázs Attila)
Vendégek vacsoráznak a nyíregyházi Hotel Pangeában 2020. május 16-án. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán vidéken egyes szálláshelyek már fogadhatnak vendégeket (MTI/Balázs Attila)

Hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása még tilos.

Szlávik László ma a rizikótényezőkről beszélt. Mint elhangzott, az új koronavírus miatt elhunyt nők átlegéletkora Magyarországon 81, a férfiaké 77 év, de volt már 102 éves gyógyult is – hallhattuk az operatív törzs tájékoztatóján. Szlávik újfent cáfolta, hogy egy gyakran szedett vérnyomáscsökkentő növelhetné a kockázatot; jól beállított értéknél szedjék tovább nyugodtan a vérnyomáscsökkentőt – mondta.

Rizikófaktornak számít még a többi közt a tüdőbetegség, a daganatos-, a vese- és a cukorbetegség – ez utóbbi főként azokra érvényes, akik inzulin injekcióra szorulnak. Szlávik ezúttal beszélt arról a betegségről is, ami több gyermek halálát okozta New York-ban és Olaszországban: még vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a koronavírus és a Kawasaki-szindróma között, mondta.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, a kórházi betegek ellátását épp úgy, mint az új fertőzöttek számát – a járványügyi helyzet esetleges romlása esetén készek arra, hogy az első szakasz szabályrendszerét léptessék újra életbe.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés