hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Tudomány

Hét tudnivaló a baktériumokról

A jótékony baktériumok megóvhatnak a cukorbetegségtől, megelőzhetik az asztmát, segíthetik az általános immunfunkciókat, gyorsíthatják az emésztést és még a torokrák ellen is védelmet nyújthatnak. Az antibiotikumok túlzott használata megöli ezeket a hasznos baktériumokat, és ezzel több egészségügyi gondot okozhat. Lássuk a legfontosabb jótékony baktériumokat, illetve hatásukat.
A karcsúság titka
A Cornell Egyetem kutatója, Ruth Ley szerint a túlsúlyos emberek bélrendszerében más baktériumtenyészetek találhatók, mint a soványakéban. A baktériumok segítik megemészteni az olyan összetett szénhidrátokat, mint például a teljeskiőrlésű liszt; a lebontást elősegítő baktérium neve Bacteroidetes, amely leginkább a sovány emberek emésztőrendszerében található meg. A túlsúlyos embereknél nagyobb arányban fordul elő a Firmicutes, ami miatt az elhízottak szervezete ugyanabból az ételmennyiségből több kalóriához jut, mint a soványaké.
 
A cukorbetegség megelőzése
Alexander Chervonosky (Chicago Egyetem) kutatásai szerint a megfelelő bélbaktériumok kombinációjával megelőzhető a cukorbetegség. Egyelőre még nem ismert, pontosan mely bélbaktériumok alkalmasak a cukorbetegség megelőzésére, de a kutatások jelenleg is folynak.
 
Hatékonyabb gyógyszerek
2008-ban, a Londoni Imperial College kutatói felfedezték, hogy egy bizonyos bélbaktérium jelenléte lassítja az acetominofen felszívódását, ez pedig könnyen túladagoláshoz vezethet. A kutatók szerint ezeket a baktériumokat módosítva hatékonyabbá válhatnának a gyógyszerkezelések, hiszen a szerek gyorsabban hatnának, és kevesebb lenne a mellékhatás.
 
Fertőzések ellen
A jótékony hatású baktériumok segíthetnek megóvni minket a károsaktól. Nagy klinikai kutatások során bizonyították, hogy a körülmetélés védelmet nyújthat a HIV ellen, az eljárás ugyanis megváltoztatja a péniszen található baktériumok összetételét, ez pedig gátolhatja a retteget vírus terjedését.
 
Sebgyógyítás
A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egyes, a bőr felszínén élő baktériumfajták olyan anyagokat termelnek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és elősegítik a sebgyógyulást.
 
A torokrák megelőzése
A Helicobacter pylori, bár a gyomorfekély egyik legnagyobb rizikófaktora, segít megóvni a szervezetet a reflux káros hatásaitól, és a torokrák egyes fajtáitól. A H. pylori szerepe a rákmegelőző állapotok kialakulásában, és a rákmegelőzésben egyelőre nagyon bizonytalan, de a kutatások jelenleg is zajlanak.
 
Allergia ellen
Gary Huffnagle, a Michigani Egyetem kutatásai szerint nagyobb az esély az allergia kialakulására azoknál az egereknél, amelyek bélflórája az antibiotikumok túlzott használata miatt sérült. Egyes feltételezések szerint az immunrendszer baktériumok segítségével szabadul meg a toxinoktól, és ha ezek a baktériumok elpusztulnak, az allergiás reakciók kialakulásához vezethet.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink