hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Háziorvosi ügyelet: egyelőre nincs kormányzati megoldás

Megcsonkított bevételeikből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működéséhez kellő pénz legalább 30 százalékát is, írja a Népszava.

Február 15-ig kell elkészíteni a települések idei költségvetését, de a falvak és városok vezetői semmilyen választ nem kaptak arra, hogy miként akarja átalakítani a kormány az egészségügyi alapellátás részének tekintett orvosi ügyeleteket. Ennek megfelelően csak az eddigi feltételekkel tudják azt betervezni, mondta a Népszavának Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a belügyi, valamint a pénzügyi tárca vezetőinek részvételével megtartott szerdai egyeztetés után. Ez azt jelenti, hogy a központi elvonások miatt drasztikusan megcsonkított bevételekből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működtetéséhez szükséges pénz legalább 30 százalékát is. Gödöllő például havonta majdnem egymillió forinttal egészíti ki az éjszakai és hétvégi orvosi ügyelet fenntartására adott állami támogatást.

Az orvosi kamara megszüntetné a mostani ügyeleti rendszert, és a mentőszolgálatot, valamint a sürgősségi osztályokat fejlesztené, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is úgy gondolja, az ügyelet egy kényelmi szolgáltatás, amit csak akkor szabad meghagyni, ha az állam „megveszi” azt. Gémesi György az ügyeleti ellátás megszervezését meghagyná önkormányzati kézben, ha az állam a praxisok kiadásainak kifizetése mellett ennek a feladatnak az ellátását is teljes egészében megfizetné.

Az önkormányzati szövetségek sürgetik a megoldás megtalálását, mert a 3200 hazai település majdnem fele nem, vagy alig képes kifizetni az ügyeletek működtetéséhez hiányzó pénzt. A központi költségvetés alapján idén 70 milliárd forinttal nő az alapellátás finanszírozására fordítható keret, de nem lehet tudni, ebből jut-e valamennyi erre a feladatra. A szerdai eredménytelen egyeztetés után a településvezetők abban reménykednek, a következő találkozón már letesz az asztalra valamilyen konkrét javaslatot a kormány is az orvosi ügyeletek finanszírozásának megújítására.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés