hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Háziorvos, szakorvos, jó levegő – ez lett a sorrend

A betegek 95 százalékának fontos, hogy lehetőleg járóbetegként vizsgálják ki, és ne kelljen kórházba befeküdnie – derül ki a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség egy felméréséből.

A szövetség felmérésében az ország minden részéről több mint ötven szakellátó vett részt.  A megközelítőleg 8500 válaszadó 90 százaléka úgy gondolja, hogy a szakértelem és a felszereltség alapján az esetek többségében a járóbeteg-szakellátásban is megkaphatja a megfelelő szakorvosi ellátást. Mindössze 10-12 százalékuk mondta azt, hogy csak a kórházi orvosokban és felszerelésben bízik, ezért inkább kórházban szeretne gyógyulni.

Amikor rangsorolni kellett az egyes lakóhelyi tényezőket a szerint, hogy azok mennyire befolyásolják a válaszadók életminőségét és közérzetét, egyértelműen az első helyre került a magasan képzett háziorvos, szorosan mögötte volt második a lakóhelyhez közeli szakrendelő, gondozóhálózat. Ezeket a "jó levegő" követte, majd a lakóhelyhez közeli gyógyszertár, és csak ezektől elmaradva került elő a kórházi ellátás közelsége – írják a közleményben.

A szövetség megjegyezte, hogy a fejlett országokban a járóbeteg-szakellátás egyre nagyobb szerepet kap az ellátórendszerben, míg itthon a finanszírozás immár hét éve nem követi az inflációt, a kasszamaradványból a járóbeteg-ellátók nem részesülnek, így a finanszírozás reálértéke romlott.

(forrás: Medicina 2000 Szövetség)

Könyveink