hirdetés
2024. október. 18., péntek - Lukács.

Havonta 12 és fél milliárd forintot ígérnek az egészségügynek

Újabb adósságrendezésre számíthatnak novemberben a kórházak – közölte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) szokásos, őszi konferenciáján, Balatonalmádiban, írja a Népszava.

Ezúttal nemcsak a szokásos tűzoltásra számíthat az ágazat, hanem augusztustól visszamenőleg havi 12,5 milliárdos pluszforráshoz is juthat. Az összeg novembertől automatikusan be is épül a havi finanszírozásba. A politikus szerint mindez annak köszönhető: az egészségügyi államtitkárságnak sikerült csaknem egy tucat kórházban módszeresen gyűjtenie a betegellátás költségeit, és az ez alapján készült elemzéssel meggyőzték a Pénzügyminisztériumot, hogy szükség van többletforrásra.

A hallgatóság soraiban ülő Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára Takács Péter előadása után gratulált az államtitkárnak, hozzátette: ha mindez megvalósul, az rendkívül megnyugtató a beszállítóknak.

A kórházi gazdasági vezetők szakmai fórumán Takács Péter beszélt arról is, hogy a jövő év elején kerülhet a kormány elé az ellátás minimális feltételeit megszabó új jogszabály-tervezet. Ebben a betegellátás szükségleteihez igazítják mind a tárgyi, mind a személyi feltételeket. Példaként említette: ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azokon a kórházi osztályokon, amelyek reggel nyolc és délután négy között tudják ellátni a műtétes betegeket, csak a tervezhető és az egynapos műtétek történhetnének.

Az államtitkár bejelentette, hogy az állami CT- és MR-gépcsere programban „tiszta versenyt” hirdettek, ami azt is jelenti, hogy az ajánlatot tevők között az európai korábbi beszállítók mellett megjelentek a kínaiak és a török gyártók is. Hozzátette: ahol a szakma azt mondja majd, hogy ezek a keleti gépek kompatibilisek, azokat fogják megvásárolni, mert ezekkel 30-40 százalékkal olcsóbban juthat Magyarország a képalkotó diagnosztikai eszközökhöz.

Beszélt arról is, hogy kormányzati felhatalmazást kapott arra, hogy a 2014-es központi leépítéssel elbocsátott 250-300 embert most pótolhatják az ágazatot irányító hivatalokban, így az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, a tisztiorvosi hivatalnak, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek lesznek új, főként a saját szakmai profiljaiknak megfelelő ellenőrzést segítő munkatársai.

A teljes információ

(forrás: Népszava)

Könyveink