2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hatvanezren eshettek át a fertőzésen

Becslések szerint hazánkban hatvanezren eshettek át a Covid-járványban a koronavírus okozta fertőzésen a reprodukciós szám alapján, írja a Weborvos.

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, az ITM járványügyi csoportjának járványmatematikusa az IME egészségügyi szaklap infokommunikációs konferenciáján beszélt erről a Weborvos tudósítása szerint. A hazai járványgörbe sok kicsi járványból állt össze azért, mert nálunk az intézményi járványok voltak a jellemzőek. Március közepén úgy látszott, hogy a személyes kapcsolatok 62 százalékát kell kiiktatni ahhoz, hogy meg lehessen állítani a járványt, különben magas fertőzöttséggel kellett volna számolnunk. Az elfojtás stratégiájával kapcsolatban azonban kérdés, hogy meddig lehet fenntartani a korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor óvatosnak kell lenni az enyhítéssel is, hiszen a rossz időben, túl korán meghozott feloldások újabb járványokkal fenyegetnek, mint például Irán esetében.

Mint kérdésekre válaszolva elmondta, a hazai járványmodell paramétereit a nemzetközi szakirodalomból vették, többek között angliai kórházi adatokból, valamint az osztrákok 1500 fős reprezentatív felmérésének eredményéből. Így lőtték be a hazai felderítési arányt 5 és 10 százalék közé, amelyet végül kiderült, hogy 6 százalékra tehető.

Hogy nyithatnak-e az egyetemek ősszel, az egyelőre kérdés, mondta a szakember, hivatkozva a cambridge-iek álláspontjára, miszerint ott ősszel is megmarad a távoktatás.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés