hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Határok nélküli daganatgyógyászati képzés

Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia

A nőgyógyászati daganatgyógyászat – ahogyan szűkebb szakterületét a magyar szavak használatára különösen érzékeny Bősze Péter professzor nevezi – csak Európában új szakág, az Egyesült Államokban 35 éve létezik önálló szakágként. Megjelenésének oka a professzor szerint egyszerű: a szülészeti-nőgyógyászati szakvizsga megszerzéséhez elsajátított tudás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően kezelhessük a női nemi szervi daganatokat. A szakterület hazai létrejöttét szervező egyetemi tanárt az általa alapított Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia tevékenységéről is faggatta dr. Varga Zoltán.

Mi az alapvető eltérés a nőgyógyász és a nőgyógyász onkológus tudása között?

– Jelentős és elengedhetetlen különbség például a kemoterápiás – sejtmérgező – gyógyszeres kezelések ismerete, a legszembetűnőbb eltérés mégis a speciális sebészeti képzettség elsajátítása. Míg a nőgyógyász műtéti területe a kismedencére korlátozódik és a legösszetettebb nőgyógyászati műtét a méheltávolítás, a nőgyógyászati daganatsebészet területe az egész hasüregre kiterjed. Elképzelhetetlen, hogy a bélsebészeti és a hólyagképzési technikákban a szülész-nőgyógyász tökéletesen járatos legyen. Hozzáteszem: a nőgyógyászat másik két új – a reproduktív endokrinológia, illetve a perinatológia komoly molekuláris biológiai tudást igénylő – szakterületén sem lehet tökéletesen járatos. Három új szakma született tehát a nőgyógyászaton belül az utóbbi években, ezek közül az onkológia 1999-ben.

Ilyen pontosan datálható a megszületés időpontja?

– E szakmáé igen, mert az Európai Nőgyógyász Társaság elnökeként én segítettem ennek a közel sem egyszerű szakágnak a megszületését. Ugyanis a szakorvosokkal foglalkozó legfelsőbb szintű európai szervezet, az UMS (Union of Medical Specialists) 1999-ig nem ismert el egyetlen ráépített szakmát sem. Ekkor azonban – bár meglehetősen kemény vitát követően – sikerült meggyőzni az UMS-t arról, hogy ez így tovább nem tartható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés