hirdetés
2021. október. 24., vasárnap - Salamon.
hirdetés

Hasznosítani kellene a szlovákiai tesztelés tanulságait

Nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy covid tesztelés tanulságait – mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos, aki szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak.

A hagyományos módszerrel Szlovákiában is csak napi 2-3 ezer fertőzöttet találtak, a nagy szűréssel viszont egy hétvége alatt 38 ezret. Így őket el lehet különíteni és ezzel megakadályozni, hogy továbbadják a fertőzést. Falus szerint hasonló haszna lenne annak is, ha megismételnék legalább a nyári Huncover vizsgálatot, amikor 17 ezres reprezentatív szűréssel térképezték fel a lakosság átfertőzöttségét.

A szlovákiai nagy felmérést Magyarország 200 medikussal segítette, 154-en a Semmelweis Egyetemről, 50-en pedig a Debreceni Egyetemről utaztak ki. A Semmelweis Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Tripolszky Bálint a Népszavának azt mondta: – A feladatban önkéntesen lehetett részt venni, a jelentkezők kiválasztásánál azt vettük figyelembe, hogy a legtapasztaltabbakat küldjük. Az önkéntesek kétharmada ötöd, illetve hatod éves hallgatókból, egyharmaduk pedig már végzett orvosokból, rezidensekből állt, akik a hazai Huncover országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket. Tripolszky Bálint azt is elmondta, arról csak utólag értesültek, hogy az önkéntesek ezer eurós tiszteletdíjat kaphatnak Szlovákiától, így az elsődleges motivációban ez nem játszott szerepet.

*

Elmaradt a járványügyi védekezésért felelős vezetők keddi meghallgatása a parlament népjóléti bizottságában, miután a kormánypárti képviselők egyéb elfoglaltságukra hivatkozva távol maradtak. A bizottsági ellenzéki elnöke, Korózs Lajos bejelentette: november 9-re újra összehívja az ülést.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink