hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hasznosabb a sprint, mint a maraton

A testmozgás nagyon fontos a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése szempontjából, különösen a gyerekekben és a serdülőkben – de vajon minden testmozgás egyformán előnyös? 

Az American Journal of Human Biology április 5-i számának egyik közleménye arról számol be, hogy a nagyon intenzív testmozgás jobb hatású, mint a hagyományos, mérsékelten intenzív sportolás.

Mint Duncan Buchan, a tanulmány első szerzője elmondta, a kardiovaszkuláris betegségek (cardiovascular diseases, CVD) a halálozás vezető okai az egész világon, és kockázati tényezői a gyermekkorból erednek. Kutatásukban azt vizsgálták, hogy a rövid, intenzív testmozgás hatékonyabban befolyásolja-e a CVD markereit gyermekekben, mint a mérsékelt erősségű sporttevékenység.

Önként jelentkező serdülők közül 47 fiút és 10 lányt választottak ki, akiket véletlenszerűen a mérsékelt (MOD), illetve a nagy intenzitású (HIT) testmozgás csoportba osztottak be. Hét héten át, hetente háromszor sportolt mindkét csoport. Ilyen alkalmakkor a HIT csoport egy sorozat 20 méteres sprintet futott fél perc alatt, míg a MOD csoport 20 percen át folyamatosan futott.

A vizsgálat végére a MOD csoport összesen 420 percnyit futott, a HIT csoport pedig 63 percet. A becsült energiafogyasztás a HIT csoport esetében 907 kcal volt, a MOD csoporté pedig 4410 kcal.

A CVD rizikófaktorai mindkét csoportban előnyösen változtak. A testmozgás teljes ideje azonban hatszor annyi volt a MOD csoportban, mint a HIT-ben, tehát az utóbbi csoportban a rizikófaktorok szignifikáns javulását – a MOD csoporthoz képest – 15 százaléknyi idő alatt érték el.

A rövid, intenzív testmozgás tehát serdülőkben viszonylag kevés idő alatt jól hat a CVD rizikófaktoraira. Bár csak kis mintában, de kimutatták, hogy 7 hét elegendő volt ahhoz, hogy szignifikánsan javuljon a kardiorespirációs fittség, a vérnyomás, a testfelépítés és az inzulinrezisztancia.

A hosszú távú hatások felméréséhez és a kedvezőtlen metabolikus profilra kifejtett hatás kimutatásához azonban tartósabb és nagyobb esetszámú vizsgálatok lesznek szükségesek – mondta Buchan.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink