hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Használ az antidepresszáns a covidos betegeknek

Az Index szerint a világ egyik legmagasabban rangsorolt orvosi szaklapjában jelent meg a tanulmány. Magyar kutatók is vizsgálják a szert.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) közölte le a Washington University munkatársainak tanulmányát, amelyben 152 új típusú koronavírussal (Sars-CoV-2) igazoltan fertőzött beteget vizsgáltak. A vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akik legfeljebb 7 nappal a bevonás előtt Covid-tünetekről számoltak be (láz, köhögés, izomfájdalom, enyhe légszomj, hasmenés, hányás, szaglás és ízérzés elvesztése, torokfájás), de nem szorultak oxigénre, tehát enyhébb, járóbetegként kezelt esetekről van szó.

 Az eredmények szerint az antidepresszánsként ismert, Magyarországon is törzskönyvezett fluvoxamine-nal kezelt betegek körében a placebóval kezelt társaikhoz képest a betegség lefolyása jobban alakult, mivel a szert kapó betegek között egyetlen esetben sem romlott a páciensek klinikai állapota, vagyis nem lépett fel súlyos légszomj, tüdőgyulladás, illetve nem vált szükségessé kórházi kezelés. Ezzel ellentétben a placebocsoport tagjai között nyolc esetben romlást észleltek a vizsgálók.

A különbség az elvégzett statisztikai próbák szerint valós. További érdekesség, hogy mind a súlyos, mind pedig a tapasztalt összes mellékhatás száma a placebocsoportban volt magasabb. Ilyet a kezelt betegek között 1 (súlyos) és 11 (összes), a placebocsoportban pedig 6, illetve 12 esetben észleltek a vizsgálók.

Az eredmények után megszólalt az Egyesült Államok egyik legmagasabb beosztású egészségügyi szakembere, dr. Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) igazgatójaaz ország egyik legnézettebb tévéműsorában, a 60 Minutesben adott vasárnap interjút, amelyben kifejtette, hogy szerinte a fluvoxamine a Covid elleni harc arzenáljának része lehet hamarosan. Elmondása szerint jelenleg vizsgálják a lehetőségét, hogy az NIH saját tesztjeibe is bevonja-e a gyógyszert, mivel a kezdeti eredmények mindenképpen biztatók, de nagyobb betegszámmal történő vizsgálatok lennének ideálisak. 

A fluvoxamine ilyen jellegű felhasználásával magyar kutatók is foglalkoznak, Fekete Andrea vezetésével. A magyar, klinikai kettes fázisú vizsgálat novemberben indult, a regisztráció szerint száz beteg bevonásával, és első eredményei, valamint befejezése augusztusra, illetve decemberre várhatók, írja a lap.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink