hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Hasmenés elleni védőoltás

Egy egyszerű oltással megelőzhető lenne, hogy az úgynevezett rotavírus évente félmillió halálesetet okozzon. A hányással, hasmenéssel járó megbetegedés főleg a fejlődő országok 5 év alatti gyermekeit sújtja, ahol a betegség elterjedése mellett másik probléma, hogy a folyadékpótlásnak higiéniai akadályai is vannak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egy most közzétett kutatásra hivatkozva közölte: érdemes lenne a világon minden kisgyermeket egyszerűen, rutinszerűen beoltani a hasmenést megelőző vakcinával.

Brit szakértők szerint az eljárás túlságosan költséges, noha a szomorú adatok szerint évente félmillió kisgyerek hal bele a fertőzéssel járó hányás, hasmenés következtében fellépő vízveszteségbe, és összesen kétmillió az éves megbetegedések száma gyermekek körében. Ezek 85 százaléka pedig a fejlődő országokat sújtja, ahol a betegség kezelésének feltételei nem minden esetben adottak.

Dr. Tachi Yamada, a nemzetközi egészségügyi program elnöke szerint a vakcina lehet az egyetlen megoldás a vírus elleni küzdelemben. „Azonnal cselekednünk kell, el kell juttatni a vakcinákat Afrikába és Ázsiába, ahol legtöbb áldozatát szedi a betegség”.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés