hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Harry Collins és Trevor Pinch: Dr. Gólem

A két brit tudományszociológus évek óta írja Gólem-sorozatát, melyben a modern tudomány problematikus jelenségeit teszik alapos vizsgálat tárgyává. Első magyarul megjelent kötetük a medicinával foglalkozik.

A szerzők az előszóban leszögezik, hogy „a tudomány: gólem”. De mi a gólem? A zsidó mitológia teremtménye, „emberi alak, amelyet az ember teremtett agyagból és vízből, ráolvasással és varázsigékkel. Ereje óriási, és nap mint nap tovább nő valamicskét. Engedelmeskedik a parancsoknak, elvégzi a munkát és véd az örökké fenyegető ellenségtől. De oktalan és veszélyes. (…) A gólemet nem gonosz teremtménynek látjuk, hanem inkább kissé együgyűnek. A gólem-tudomány nem hibáztatható botlásaiért, hiszen azok a mi botlásaink. Nem vethetjük a szemére, hogy megtesz minden tőle telhetőt. De nem is várhatunk túl sokat tőle. Bármennyire erős, a gólemet mi alkottuk, a mi kezünk formálta olyanná, amilyen.”

A vadonatúj, angolul 2005-ben megjelent könyv két legfőbb témája az egyéni és a közösségi elv kapcsolata, illetve a kérdés vizsgálata: hogyan hathatunk az orvostudományra? Az egyéni és a közös dialektikus viszonyának keretében megtárgyalják a többek közt placebohatást, melynek paradoxona szerintük abban áll, hogy „az orvostudomány haladásának útjában áll még akkor is, ha támaszul szolgál a beteg egyénnek”. A védőoltások szociológiai és tudományos-etikai problémáinak megvilágítása, valamint az AIDS-gyógyításának kérdései ugyancsak idevágó témák. A szerzők általában bizonytalannak láttatják az orvostudományt, melyet többek közt a mandulaműtéttel kapcsolatos aggályok és az alternatív gyógyászat lehetőségeinek elemzésével járnak körül. Ám ez a bizonytalanság Collins és Pinch szerint  nem vezethet szkepszishez, netán tudományellenességéhez. Ennek kifejtése a kötet egyik legfőbb feladata. Laikusoknak és szakembereknek is egyaránt gondolatébresztő munka, lendületes, élvezetes stílusban előadva.

(Fordította Szalai Éva. Scolar kiadó, 2007, 277 oldal, 2750 Ft) 


Bán Zoltán András

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés