hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Táplálkozás

Háromféle vitamint gyárt az új génmódosított kukorica

Első alkalommal fejlesztettek ki olyan növényt, amely egynél több vitamint állít elő. Az új, génmódosított kukorica béta-karotint, aszkorbátokat és folsavat termel – közölte az amerikai tudományos akadémia lapja, a PNAS legutóbbi száma

Az új kukoricafajta létrehozói amellett érvelnek, hogy a szegényebb országokban csökkentheti majd a vitaminhiányos állapotot, a genetikailag módosított növények ellenzői azonban szkeptikusak ezzel kapcsolatban – számol be róla a BBC hírportálja.
A béta-karotinból A-vitamin képződik, amely előnyös a bőr egészsége, a látás, az embrionális fejlődés és az immunrendszer szempontjából. A folsav segíti a vörösvértestek képződését és közreműködik számos genetikai folyamatban is, védi a magzatot a terhesség alatt. A C-vitamin alapvetően fontos a bőr fehérjéi és a sebgyógyítás szempontjából, javítja az immunrendszert.
A Paul Christou által vezetett kutatócsoport a spanyolországi Lleida egyetemén olyan géneket juttatott be az M37W jelű kukoricafajta DNS-ébe, melyek úgy változtatják meg a növény belső biokémiai folyamatait, hogy a szóban forgó vegyületeket is előállítsa növekedése során.
A kutatók szerint az így előidézett változások néhány generáción keresztül fennmaradnak a növényben. Christou úgy véli, a fejlődő országok lakossága profitálhat a nagyobb mennyiségű vitamint tartalmazó kukorica termesztéséből. Számításaik szerint napi 10–20 dekagramm kukorica elfogyasztása A-vitaminból és folsavból fedezi a szükséges mennyiséget, C-vitaminból pedig annak ötödét.
A laboratóriumi fejlesztés sikere után a szabadföldi kísérleteket 2010-re tervezi a spanyol-német kutatócsoport.
A vitaminokat előállító kukorica kapcsán a szakemberek emlékeztetnek az úgynevezett aranyrizsre, amely szintén genetikai módosításnak köszönheti nagy A-vitamin tartalmát. Clare Oxborrow, a Föld Barátai elnevezésű, génmódosítás-ellenes csoport munkatársa elmondta a BBC-nek, hogy az aranyrizs sem terjedt el széles körben. Az új kukoricafajtával kapcsolatban úgy véli: hasznosabb, ha a szegényebb közösségek zöld, leveles növényeket termesztenek, ezekkel veszik magukhoz a szükséges vitaminokat.

MTI

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés