hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Három olcsó gyógyszer együttese hatékonyan védi a szívet

A nagy szívkockázattal élő emberek körében három olcsó gyógyszer – egy sztatin, egy vérnyomáscsökkentő és kis dózisú aszpirin – kombinációja 80 százalékkal csökkentette a szívroham és a szélütés kockázatát, közölték csütörtökön amerikai kutatók.
Az egyszerű, olcsó és hatékony módszer a diabéteszes és a szívbeteg pácienseket óvhatja meg a szívrohamtól és a szélütéstől.

Az Amerikai Szív Társaság adatai szerint a diabétesszel élő embereknél kettő-négyszeres a valószínűsége a szívroham vagy a szélütés előfordulásának, és ezen a vércukorszint karbantartása sem változtat jelentősen.

Az American Journal of Managed Care című szaklapban megjelent tanulmány szerzői 68 560 diabéteszes és szívbeteg ember egészségi állapotát követték nyomon a két évig tartó gyógyszeres kezelés után még egy évig. A résztvevők napi 40 milligramm lovasztatin hatóanyagú koleszterincsökkentő szert, 20 milligramm lizinopril hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt, valamint kis dózisú aszpirint szedtek.
 
James Dudl, a kutatás vezetője elmondta, hogy a receptek kiváltásának gyakorisága alapján megállapították, ki szedte végig a szert, és ki hagyta el időközben. Még azoknál az embereknél is, akik a teljes időtartamnak csupán 22 százalékában szedték a gyógyszereket, 60 százalékkal csökkent a szívroham és a szélütés kockázata. Azoknál, akik végig kitartottak az előírt kezelés mellett, 80 százalékkal kevesebb ilyen esemény következett be.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés