hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Három bérlet, fél pénzből

A Budapest Filharmóniai Társaság Zenekara a tavalyinál jóval kevesebb, 50 helyett csak 25 millió forintos támogatást kap a szaktárcától a következő évad koncertjei megrendezéséhez - mondta el az MTI-nek Mali István, a választmány elnöke.

"A meglepetés azért volt kétszeresen megrendítő erejű, mert későn értesültünk a döntésről, nekünk pedig már meg kellett hirdetni és árusítani a 2008-2009-es bérleteinket, 3 sorozatban összesen 15 hangversenyt"- fogalmazott Mali István. Örülnek ennek a támogatásnak is, de tisztában kellett volna lenniük, hogy milyen fedezettel számolhatnak, eszerint alakíthatták volna a szezon programját.
Szerencse, jegyezte meg, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői egy Bartók-estre kérték fel őket, amelyet a Dohnányi-bérlet sorozatában megismételnek. A kékszakállú herceg vára kiváló szólistáinak - Komlósi Ildikó és Polgár László - gázsiját a fesztivál nagyvonalúan mindkét estére kifizeti.
"A műsorválasztásnál ahhoz ragaszkodunk, hogy olyan művek is szerepeljenek, amelyeket más zenekarok nem játszanak, ilyen ritkaságnak számított tavaly egy-egy Koestler János- illetve Dohnányi-alkotás. Idén Vashegyi György Rameau Boreádok-szvitjét vezényli, a barokk irodalom hiányzott a repertoárunkról. Decemberben Jan Vaclav Vorísek: D-dúr szimfóniáját adjuk elő, úgy tudom, a Beethoven-kortárs cseh szerző darabja még sosem hangzott el Magyarországon" - fűzte hozzá Mali István.
Az 1853-ban még Erkel Ferenc által alapított zenekar másik vezérelve, hogy a jeles komponisták évfordulóiról is megemlékezzenek: a két évszázada született Mendelssohn (1809)műveiből teljes estet adnak.
Mali István úgy véli, a közönséget nem lehet bizonytalanságban tartani. Fontos terveik vannak jövőre, 2009 novemberében lesz 120 éve, hogy Mahler vezényletével a Budapesten alkotott I. (Titán) szimfóniát a Budapesti Filharmóniai Társaság bemutatta, az évfordulóról mindenképp meg kívánnak emlékezni.




Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés