hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Harmadával kevesebb víz fogyhat a kórházakban

A VG szerint akár 25-27 százalékos vízmegtakarítást is elérhet az a tucatnyi kórház, ahol a jövőben víztakarékos csapokat, zuhanyzókat és WC-tartályokat szerelnek fel – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásban feltett kérdésre.

A közbeszerzési eljárásban győztes nagykanizsai székhelyű EZRT-AquaSave Finance Kft. nettó 937 millió forintért alakítja ki a rendszert az ország tizenkét kórházában, ahol több mint 27 ezer vízsugárszabályzót (perlátort) szerelnek fel. A közbeszerzési eljárás szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a vízfelhasználás csökkenéséből eredő megtakarításból fogja finanszírozni a perlátorok és a monitoringrendszer bérleti és üzemeltetési költségét.

Az ivóvíz felhasználásából adódó közüzemi költségek igen nagy terhet rónak a kórházakra. Az előzetes szakértői becslések 15-25 százalékos vízmegtakarítást prognosztizáltak, de a tapasztalatok szerint az intézmények vízfogyasztása akár a harmadával is csökkenthető, emellett a földgázfelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése sem elhanyagolható környezetvédelmi szempontból. közli a lap.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink