hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Levelet írtak a főigazgatók kórházaik védelmében

Ha az egyetemi kórházakról szóló javaslatot elfogadja a kormány, akkor a most 2200 ágyas Semmelweis Egyetem 8000 ágyas gigaintézménnyé válhat – tudta meg a Népszabadság.

Miközben a kormány jó ideje nem dönt a budapestieknek beígért nagyszabású, 335 milliárdos kórházfejlesztés részleteiről, a kabinet elé került a Semmelweis Egyetem 150 milliárdos fejlesztési terve is. A Népszabadság azt írja, belharc terepévé vált a főváros egészségügye: az oktatási és az egészségügyi államtitkár kórházfejlesztési koncepciója áll szemben egymással.

Az oktatási államtitkárságon menedzselt koncepció ugyanis egyetemi kórházként számol nyolc országos intézettel. Az Országos Klinikai Idegtudományi, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás, az Országos Onkológiai, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai, az Országos Orvosi Rehabilitációs (OORI), az Országos Kardiológiai, valamint az Országos Sportegészségügyi Intézettel. Ezek az intézmények lényegében kikerülnének az egészségügyért felelős államtitkárság és az állami kórházfenntartó (ÁEEK) közvetlen irányítása alól.

Cserháti Péter, a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos az OORI főigazgatójaként írta alá azt a levelet, amelyben az országos az országos intézetek főigazgatói tiltakoznak a tervezett „bekebelezés" ellen. Miközben a biztos valamennyi intézménnyel folyamatosan egyeztet a szinte percről percre változó új fővárosi kórházstruktúráról, köztük a Semmelweis Egyetemmel is, látszólag őt is sikerült meglepni a tervvel. Nehezen is érthető, miként születhetett meg és kerülhetett kormány elé az oktatási államtitkárság tervezete, megkerülve az egészségügyért felelős államtitkárságon folyó egyeztetéseket.

Azt, hogy külön készült a két államtitkárság a budapesti ellátás átszervezésére, az is mutatja, hogy a két koncepcióban komoly különbségek vannak. Például míg a Péterfy Sándor utcai kórházat a miniszteri biztosi koncepció nulladik változata megfosztotta volna az aktív ágyaitól, addig az egyetemi fejlesztési tervben mint jelentős fejlesztési potenciált rejtő egyetemi kórház szerepel. Az is érdekes, hogy míg az egyikben az Országos Kardiológiai Intézet mint az Egyesített Szent István és Szent László kórház bázisára épülő Dél-pesti Centrum része, addig az oktatási tárca koncepciója már egyetemi kórházként kezeli.

A kormány stratégiai kabinetje kedden tárgyalt mindkét koncepcióról, úgy tudjuk, döntés egyikről sem született, csupán újabb kérdésekre adott válaszokkal kell kiegészítenie mindkét államtitkárságnak a saját terveit. Bármi is lesz e csata kimenetele, sokan azért aggódnak, hogy a késlekedés önmagában is árt az ágazatnak, például Budán a szuperkórház helyének lebegtetése, a tervek állandó átírása veszélyezteti az uniós és egyéb források megszerzését.

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés