hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Hálát a betegtől, pénzt az államtól

Megállapodást írt alá a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) az ország négy egyetemén működő orvostudományi karok hallgatói önkormányzataival hétfőn Budapesten.

A dokumentum aláírói kinyilvánították, hogy együttműködnek a graduális és a posztgraduális orvosképzés minőségének javításáért. A megállapodást az MRSZ elnöke, Dénes Tamás, valamint a pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti orvostudományi kar hallgatói önkormányzatainak elnöke, illetve alelnöke írta alá. A megállapodásban hangsúlyozták, hogy az egyetemi és a szakorvosi képzés problémái azonosak: hiányzik a megfelelő számú oktató, a források és a hatékony minőségbiztosítás.

Az aláíró szervezetek egyetértettek abban, hogy az orvosképzés minőségének javítása nem érhető el az egészségügyi dolgozók bérének rendezése és a hálapénz megszüntetése nélkül. Ezért aktívan részt vesznek az élhető magyar egészségügyet elnevezésű mozgalomban meghirdetett "Hála - Pénz - Hálát a betegtől, pénzt az államtól" kampányban. Dénes Tamás hangsúlyozta, a betegek "már nem toleránsak a hálapénzzel kapcsolatban".

Az idén államvizsgázó orvostanhallgatók között készített felmérésük szerint a válaszolóknak mindössze 58 százaléka szándékozik jelentkezni szakorvosképzésre a nem kielégítő munkakörülményeket és az alacsony fizetés miatt. A végzettek 36,84 százaléka teljes mértékben elégedett az elméleti képzéssel. A gyakorlati képzésnél ez az arány  csupán 1,82 százalék. Ez főleg azzal magyarázható, hogy a gyakorlatokon túl nagy létszámúak a csoportok.

A MRSZ elnöke a szerinte sok pozitívumot is tartalmazó, az orvosi ügyeletről szóló új miniszteri rendelettel kapcsolatban azt mondta, ki kellene terjeszteni azon szakorvosi ellátások körét, amelyekben kizárólag szakorvosok felügyelete mellett láthatnának el ügyeletet a rezidensek. Ezért az MRSZ jogszabály-módosítási javaslatot nyújt majd be a szaktárcához. Mint mondta, kevés az esély, hogy minden szakorvosjelölt mellé szakorvost állítsanak, de "nem a jogszabályokat kell a szomorú valósághoz igazítani, hanem a szomorú valóságot kell megváltoztatni".

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orvos- és szakorvosképzés minőségbiztosítására független ellenőrző szervezetet kellene létrehozni, az ügyeleti beosztásoknak pedig nyilvánosaknak kell lenniük.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink