hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Halálos kimenetelű téves diagnózis

A 33 éves M. Mónika öt nappal és 17 órával az után halt meg, hogy császármetszéssel egy 900 grammos koraszülött kisfiúnak adott életet. A család ügyvédje a kórházat okolja a történtekért - írja a Népszabadság.

Az időközben megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet által felkért szakértő egyetért az ügyvéddel.

M. Mónika terhessége 28. hetében, 2009. december 16-án este rosszul lett. A lap úgy tudja, erős gyomortájéki fájdalmakra panaszkodott, mire az ügyeletes orvos a Bajai Kórház sürgősségi betegellátó osztályára utalta, ahol a labor-, EKG-, koponya CT-, hasi ultrahangés más, ilyenkor rutinszerűen végzett vizsgálatok után nőgyógyászati konzíliumot hívtak össze. A nőgyógyászati konzílium kezdetén M. Mónika már 45 perce eszméletlen volt, ezért december 17-én hajnali öt óra hat perckor császármetszéssel világra segítették 900 grammos koraszülött fiát, Pétert.

M. Mónika december 22-én 22 órakor a kórházban meghalt. A halottvizsgálati bizonyítvány tanúsága szerint halála „terhességi toxicosis, mint alapbetegség szövődményeként kialakult agyvérzés okozta agyoedema”.

Mónika szülei hónapokig vívódtak, míg végül jogász segítségét kérték. Ábrahám László szegedi ügyvéd a Népszabadságnak azt mondta: miután a család megbízta a képviselettel, felhívta a kórházat, de ott senki nem nyilatkozott a felelősség kérdésében. 

Ábrahám egy igazságügyi szakértői jelentéssel érvel a feljelentés mellett. A szakértő – mint elmondta – az időközben megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet felkérésére vizsgálódott az ügyben. E vélemény szerint a sürgősségi baleseti osztályon az ügyeletes orvos utóbb tévesnek bizonyult diagnózisa alapján kezdték meg a vizsgálatot, ami háromórás késlekedést okozott a helyes diagnózis megállapításában. A szakértő mindemellett azt is kimondta, hogy az elhunyt kórházi ellátásának első óráiban nem tartották be maradéktalanul a szakma szabályait, a vizsgálatok során például figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a beteg 28 hetes terhes és a vérnyomása tartósan extrém magas volt.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés