hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hajtás, szekálás, verés – ettől szenved a magyar munkavállaló

A több mint 13 ezer magyar munkavállaló válaszait feldolgozó országos stresszfelmérést mutatja be az MNO.

A magyar nőket több stressz éri, mint a férfiakat, többen küzdenek közülük alvászavarral, és elégedetlenebbek a munkahelyükkel is – derül ki a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének felméréséből. A legtöbb szexuális zaklatás a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozókat éri, fizikai erőszaknak pedig leginkább az egészségügyben és a szociális ágazatban élők vannak kitéve – összegzik a fő eredményeket.

A magyar munkavállalók számára a gyors munkatempó elvárása okozza a legmagasabb stresszterhelést, és csak a második legnagyobb stresszfaktor a jelentős mennyiségi elvárás. Komoly problémát okoz az is, ha a munkavállalóval igazságtalanok, illetve nem adják meg neki a kellő tiszteletet. A stresszfelmérésben részt vevők mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy munkahelyén „szekálástól” szenved.

Az erőszakkal való fenyegetés a védelem területén és a személyszállításban, illetve az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozókkal fordult elő leginkább, utóbbiak hét százaléka ráadásul már ténylegesen is áldozatul esett fizikai erőszaknak. Őket az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a munkakörrel járó érzelmi megterhelés is, csakúgy, mint az oktatás szereplőit – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink