hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ha kell, sebészeti háttérrel katétereznek

Hibrid műtővé alakították át a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum kardiológiai intézete hemodinamikai laboratóriumának egyik helyiségét – írta az MTI.

A műtő ideális környezetet biztosít az invazív (például kanül bevezetésével járó) kardiológiai ellátás lehetőségeinek bővítésére - közölte Édes István professzor, az intézet vezetője, miután elvégezték az első három sikeres beavatkozást az új műtőben. Emlékeztetett rá: a jelenleg az ország egyik legnagyobb centrumaként működő hemodinamikai laboratóriumban évente csaknem 4000 diagnosztikus és 1300 terápiás szívkatéteres vizsgálatot végeznek.

A laboratórium egyik helyiségét úgynevezett hibrid műtővé alakították át, ami műtőlámpák és monitorrendszer felszerelését, altatógép, valamint a lélegeztetésre, a keringés fenntartására szolgáló szív-tüdő motorhoz kapcsolódási pont kiépítését jelentette, és így az alkalmas lett életmentő nyitott szívműtétek elvégezésére is. Emellett szívsebészeti háttér biztosításával magasabb kockázatú katéteres beavatkozások biztonságos elvégzését is lehetővé teszi az új műtő - jelezte Édes István.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés