hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségpolitika

H1N1: intezív osztályon kezelnek egy szegedi orvost

A szegedi körintenzíven kezelnek a H1N1 szövődményei miatt egy szegedi orvost a múlt hét közepe óta – a nő lélegeztetőgépen van. Bár az egészségügyi dolgozók eddig nagyon ódzkodtak tőle, már körükben is egyre többen kérik a védőoltást.
A szegedi belgyógyászati klinika intenzív osztályán kezelnek a múlt hét közepe óta egy szegedi orvost a H1N1-fertőzés légúti szövődményei miatt. A nő állapota súlyos, lélegeztetőgépen tartják.

Ugyanitt kezelik azt a 40 éves terhes szegedi asszonyt is, aki nagyjából 3 hete szorul mesterséges lélegeztetésre, szintén a H1N1 szövődményei miatt.

A  körintenzívre került szegedi nő – aki üzemorvosként dolgozik, illetve alkalmassági vizsgálatokat végez – férje a makói kórház egyik szülészorvosa.

A makói intézmény vezetése szombaton látogatási tilalmat rendelt el a kórházban, amelyet hétfőn részlegesen feloldottak. Jelenleg csak a szülészet nőgyógyászatra valamint a csecsemő- és gyermekosztályra nem mehetnek be a látogatók.

A lap információja szerint az üzemorvos – akinek nincs háziorvosi praxisa – nem volt beoltva a H1N1 ellen, a vírust egyik páciensétől kaphatta el. Nem vette föl a védőoltást az az ápolónő sem, aki a körintenzívre került kismamát kezelte: ő is megbetegedett, de szerencsére megúszta enyhébb tünetekkel.

Az egészségügyi dolgozók oltástól való ódzkodása országos – sőt világszerte elterjedt – jelenség. November elejéig például Csongrád megyében még 30 százalékuk sem kérte a védőoltást, noha a „frontvonalban" dolgozva jelentős a kockázata, hogy elkapják a vírust.

Járványügyi érdekből látogatási tilalmat rendelt el hétfőtől az összes szegedi klinikán Pál Attila. A klinikai központ elnöke ezt azzal indokolta, hogy bár Szegeden egyelőre nincs influenzajárvány, az országban igen.

cimkék

Könyveink