hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Gyorsíthatja a betegségek diagnosztizálását egy új magyar fejlesztés

A Norma Instruments fejlesztései lehetővé teszik, hogy a mintákat a helyszínen elemezzék. Így a tervezett, kis méretű, retikulocyta-mérésre is alkalmas készülék leegyszerűsíti és gyorsítja majd a vizsgálatok folyamatát, elősegíti a hatékony szűrést és lerövidíti az időt a kezelés kezdetéig.

A NORMA Instruments Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” pályázati felhívásán 456,14 millió forint állami támogatást nyert. Az összeget a vállalat a mintavétel helyén közvetlenül alkalmazható, kisméretű és környezetkímélő, az egyes betegségek diagnosztizálását támogató orvosi műszer fejlesztésére és piaci bevezetésére fordítja, aminek összköltsége 783,24 millió forint.

A vörösvértestek érésének utolsó előtti szakasza, azaz a retikulocyták elemzése a többi közt a daganatos betegségek, a leukémia, egyes immunbetegségek, vérszegénység esetén nélkülözhetetlen. A vérminták esetében a minőségi eredmények érdekében azonban fontos, hogy minél hamarabb megtörténhessen a labordiagnosztikai mérés. A Norma Instruments fejlesztései lehetővé teszik, hogy a mintákat ne csak a laboratóriumokban, hanem szállítás nélkül, a helyszínen elemezzék. Így a tervezett, kis méretű, retikulocyta-mérésre is alkalmas készülék leegyszerűsíti és meggyorsítja majd a vizsgálatok folyamatát, elősegíti a hatékony szűrést és lerövidíti az időt a kezelés kezdetéig. Ezen kívül, a kis mintamennyiséggel működő eszköz lehetőséget ad szaktudást nem igénylő, ujjbegyes mintavételre is, amely technológia humán területen időskorúak és kisgyermekek (elsősorban az újszülöttek) gyógyászatában, illetve az állatgyógyászatban a kisállatok vizsgálata során egyaránt előnyt jelent.

 

A pályázati összegnek köszönhetően egy olyan, retikulocyták mérésére is alkalmas terméker fejlesztenek, amely a vállalat 7 szabadalommal rendelkező, hazai fejlesztésű, Norma Icon-5 hematológiai elemző készülékére épül. Ez a világon a legkisebb méretű ilyen eszköz és a vérmintaszükséglete, valamint az elemzésekhez szükséges vegyszerfogyasztása is töredéke a hasonló modellekhez képest. A retikulocyta-méréshez a lézeres mérőfej prototípusát és a méréstechnológiát a vállalat már egy korábbi pályázat eredményeképpen megalkotta, így ezt most a piaci bevezetés indokolta fejlesztések és a prototípus legyártása követi.

„A retikulocyták mérésére alkalmas készülékünk fejlesztésével és bevezetésével széleskörű piaci igényt elégítünk ki gyors, környezettudatos és kompakt megoldásunknak köszönhetően, amely a sürgősségi és intenzív betegellátás, valamint a mentés területén is alkalmazható” – fogalmazott Horváth Gergely Domonkos, a Norma Instruments Zrt. vezérigazgatója.

A projekt 2020. január 1-én indult és várhatóan 2022. december 31-én zárul.

 

A Norma Instruments Zrt-ről:

Norma Instruments Zrt. az in vitro diagnosztika (IVD) piacát kiszolgáló, magas minőségű és innovatív hematológiai elemzőrendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A 2012-ben Magyarországon alapított vállalat orvosdiagnosztikai innovációi világszerte közel 70 országban vannak jelen a kiterjedt disztribúciós hálózatnak köszönhetően. A Norma elkötelezett munkavállalóival széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik a humán és állatgyógyászatban alkalmazott hematológiai analizátorok és reagensek fejlesztése, gyártása és forgalmazása terén.

(forrás: Norma Instruments Zrt.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink