hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Gyorsabban a fénysebességnél?

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) kutatói egy kísérletük során azt találták, hogy neutrinók a fénysebességnél is gyorsabban mozognak. A tudósok most független forrásokkal is meg szeretnék erősíteni méréseik eredményét. Ha valóban jól számoltak, ez a felfedezés alapjában változtathatja meg a fizika egyik alaptörvényét.

Elvileg semmi sem mozoghat gyorsabban, mint a fény, de a CERN kutatói szerint erre mégis képesek lehetnek a neutrínók, amelyek egy mérés során átlépték a másodpercenkénti 299 792 kilométeres sebességet – írja az AP hírügynökség jelentése alapján a hvg.hu.

Ezt egy olyan neutrínósugárban észlelték, amelyet a CERN genfi központjából bocsátottak ki egy 730 kilométeres távolságban működő másik laborba, Olaszországban. A neutrínók a mérések szerint 60 nanoszekundummal gyorsabban mozogtak, mint a fény. A mérések során a CERN-nél 10 nanoszekundumos hibahatárral dolgoztak.

A meglepett kutatók - akik hónapokat töltöttek azzal, hogy újra és újra ellenőrizték saját adataikat - most más, független forrásokkal is szeretnék megerősíteni az eredményeket Japánban és az USA-ban, illetve megpróbálnak egyszerűbb magyarázatot találni az észlelt sebességre.

A CERN szakemberei nagyon óvatosan kezelik a mérési eredményeket, esetleges óriási jelentőségük miatt. "Ez annyira szenzációs felfedezés lenne, hogy az embernek végletesen óvatosan kell bánnia vele" - mondta a hírügynökség szerint John Ellis, a CERN egyik tudósa, aki nem vett részt a neutrínókísérletben.

Chicagóban már 2007-ben mértek hasonló jelenséget

Az amerikai atomfizikai kutatóközpontban, a chicagói Fermilabben nagy meglepetéssel vették tudomásul a hírt. Mint elmondták, elfogadják a CERN kutatóinak felkérését, és azonnal megkezdik az európai kísérlet ellenőrzését, a mérési eredmények igazolását, verifikálását.

„Ez sokk” - mondta a Fermilab vezető elméleti fizikusa, Stephen Parke az AP hírügynökségnek. (Parke nem vett részt az európai kísérletben.) „Ha ez igaz, akkor az kétségtelenül problémákat fog okozni nekünk” - tette hozzá.

A chicagói kutatócsoport egyébként 2007-ben produkált hasonló eredményeket, miszerint fénysebességnél gyorsabb részecskéket észleltek, de akkor a hibahatár túl nagy volt, és nem tudták igazolni ezeket a mérési eredményeket - jegyzi meg a hírügynökség.

Ugyanakkor a Marylandi Egyetem kutatója, Drew Baden szintén az AP-nek nyilatkozva azt mondta: a CERN eredményei olyanok, mint egy „repülő szőnyeg”, túl fantasztikusak ahhoz, hogy hinni lehessen bennük.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink