Bodorrózsával a SARS CoV-2 fertőzés ellen
Egy magyar kutatócsoport vizsgálatai szerint a mediterrán bodorrózsa kivonat szövettenyészeteken gátolja az új koronavírus szaporodását, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is, írja az OTSZ Online.
A CMC Déli Klinika® kutatócsoportja arról számolt be, hogy Európában honos gyógynövények egyedi kombinációja jelentős vírusellenes hatásokkal rendelkezik. A dr. Jankovics István vezette kutatócsoport kimutatta, hogy a bodorrózsa (Cistus creticus) kivonata a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten (a zöld majom (Chlorocebus) veséjéből származó sejtkultúrában) semlegesíti/elpusztítja a SARS-CoV-2-t illetve jelentősen gátolja annak szaporodását. Ennek alapjána vizsgálók feltételezik, hogy a bodorrózsa-kivonat emlősök légző-rendszeri nyálkahártyáján is képes lesz meggátolni a vírusszaporodást, és megelőzni a fertőzést.
Az elért eredmények szerint a bodorrózsa nemcsak hogy gátolja a vírusok növekedését, hanem irányítja a vírusfertőzés okozta kóros immunológiai reakciókat is, így csökkenti a betegség súlyosságát. „A SARS, MERS és madárinfluenza esetében a bodorrózsa-kivonat csökkenti a szerv károsodásokat előidéző, és sokszor halálos kimenetelű citokin vihart" – tette hozzá a kutatásvezető.
Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika® vezérigazgatója a bodorrózsa kivonat hatásmechanizmusáról azt mondta, hogy a növény nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek gátolják a vírusok felszínén található neuraminidáz enzimet és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni. E hatásuk révén megakadályozzák az influenza (egyéb vírusfertőzések) kialakulását és szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tüneteit. A polifenolok antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítik a szervezet védekezőképességét, növelik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, és baktérium ellenes hatással is rendelkeznek.