hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Gyógyító baktériumok

Mind gyakrabban szólnak a híradások génmódosított baktériumokkal folyó, igéretes kutatásokról. Mintha megfeledkeznének a kutatók arról, hogy a természetes baktériumtörzsek között is nem egy akad, amely bizonyos betegségek gyógyításában nagy segítségükre lehet az orvosoknak.

A svéd Kristian Roos 1990-ben talált fel egy, a torokgyulladásokat megelőző és gyógyító baktériumokat tartalmazó szprét.
Az amerikai Tufts Egyetemen Sherwood Gorbach és Barry Goldman már két évtized óta sikerrel alkalmazza az egzotikus vidékekre beutazókat gyakran sújtó gyomorrontás, hasmenés megelőzésére, gyógyítására a probiotikus (élettanilag hasznos) Lactobacillus GG-vel készült oltóanyagot.
A londoni egyetem kutató orvosai, John Stanford és neje 1970 óta a tüdőtuberkolózis afrikai áldozatainak gyógyításával foglalkoznak. Megfigyelték, hogy a Kioga-tó mocsaras partjai mentén a tébécé elleni Mycobacterium tubercolosis baktériumot tartalmazó oltásaik különösen eredményesek. Kiderítették, hogy ennek közeli rokona, a Mycobacterium vaccae gazdagon tenyészik a lápos talajban. Az ártalmatlan, talajlakó baktériumok felhasználásával készített oltóanyaguk hatásosnak bizonyult nemcsak a tbc, hanem többfajta allergia, valamint az asztma és ritkán rák ellen is.
A Colorado Egyetemen Christopher Lowry ugyancsak a Mycobacterium vaccae-t tartalmazó gyógyszerrel viszont sikeresen mérsékelte betegeik depresszióját, egyben bebizonyította, hogy ez a kezelési eljárás jelentősen javítja az agysejtek tevékenységét is.

MTI Press

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink