hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Gyógyítás

Gyerekekben nem megbízható a gyors influenzateszt

Két független vizsgálat szerint a gyors influenzatesztek gyerekekben kevéssé érzékenyek: sok H1N1 influenza esetet nem mutatnak ki.
Az egyik vizsgálatban, amelyet dr. Andrea Cruz és munkatársai végeztek a houstoni Baylor Orvosi Főiskolán, a BinaxNOW nevű teszt érzékenysége csak 45 százalékos volt, azaz az esetek 55 százalékában nem mutatta ki a H1N1 influenzát. Ugyanennek a tesztnek a másik vizsgálatban, amelyet dr. Dat Tran torontói gyermekgyógyász végzett, 62 százalékos volt az érzékenysége. Ez az érték jobb, mint az első vizsgálat eredménye, azonban még mindig nem optimális, mondta dr. Tran.
 
A teszt specificitása mindkét vizsgálatban 100 százalékosnak adódott (a specificitás értéke akkor nagy, ha a teszt kevés olyan személyben mutat ki influenzát, akiben valójában nincs jelen ez a betegség). Az érzékenység és a specificitás értékei alapján megállapítható, hogy ha a teszt egy gyermekben nem mutat ki influenzát, attól még könnyen lehet, hogy influenzás, azonban fordítva ez nem igaz: ha a teszt eredménye pozitív, akkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy valóban influenzás a gyerek.
 
Ezért dr. Cruz munkacsoportja azt tanácsolja, hogy ha nagy a gyermekben az influenza kockázata, például mert a népességben elterjedt az influenza, akkor is érdemes megkezdeni a vírusellenes kezelést, ha a gyorsteszt nem mutat ki betegséget. Ugyanez az irányelve az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Betegségfelügyeleti Hivatalának (CDC) is. Nem először bizonyosodott be ugyanis, hogy bár a gyors influenzatesztek olcsók, könnyen alkalmazhatók és félórán belül eredményt szolgáltatnak, a H1N1 vírus esetében elfogadhatatlanul kicsi az érzékenységük. Mindeddig kevés kutatás folyt azonban arra vonatkozóan, hogy a gyermekekben hogyan alakul az influenzatesztek megbízhatósága. 
 
Dr. Cruz és munkatársai kísérletében retrospektív összehasonlítást végeztek a gyorsteszt eredménye és a H1N1 vírust objektíven kimutató (vírustenyésztéses és valós idejű reverz transzkriptáz polimeráz láncreakciós) vizsgálatok eredménye közt. Késő tavasztól kora őszig 3030 mintát elemeztek, amelyek átlagosan 4 éves gyermekekből származtak. A valós idejű reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció eredményeit véve alapul, kiderült, hogy a gyorsteszt pontosabb a 2 évesnél fiatalabb csecsemőkben és gyermekekben, mint az idősebbekben (az érzékenység 57,6, illetve 43,4 százalék volt a két korcsoportban). Az újszülöttekben találták a legnagyobbnak, 66,7 százalékosnak a gyorsteszt érzékenységét.
 
Dr, Tan és kollégái 820, 17 évesnél fiatalabb gyermeket vizsgáltak (az átlagos életkor 3,4 év volt), és ők is magasabbnak találták a teszt érzékenységét a kisgyermekekben, és ezen kívül azokban is, akikben a tünetek fellépése után legalább két nappal végezték el a gyorstesztet. Munkacsoportjuk a H1N1 influenzában és a szezonális influenzában hasonlónak találta a teszt érzékenységét.
 
Mindkét közlemény a Pediatrics márciusi számában jelent meg, és a Medpage Today számolt be róluk.

Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés